Almanya’nın Kuzeyinde 10.500 Yıllık Mezar Bulundu

Almanya’nın kuzeyinde bulunan Schleswig-Holstein’da yaklaşık 10.500 yıllık bir iskeletin kalıntıları keşif edildi. Bu, Kuzey Almanya’da şimdiye dek keşfedilen en eski mezardı. 

Keşif, Duvensee’deki turbalık arazide yapıldı. Arkeologların yaptığı açıklamayla göre mezar, Schleswig-Holstein’da ortaya çıkarılan ilk Mezolitik Çağ mezarıdır. Daha önceleri de Duvensee’nin kuzeyindeki Danimarka’da bir Erken Mezolitik mezarı bulunmuştu.

Her iki mezarın da kremasyon mezar olması, Kuzey Avrupa’da Buzul Çağ sonrası erken Mezolitik Çağ’da, balıkçı ve avcı-toplayıcı gruplar arasında  kremasyonun, yaygın bir pratik olduğunu göstermektedir. Erken Mezolitik’te Kuzey Almanya’da, Mezolitik Çağ’ın ilk yıllarında çevrede, huş ve çam ağaçları yaygındı. Soğuğa dayanıklı olan bu bitkiler, iklimin yumuşamasıyla kuzeydoğu taraflarında da yayılmaya başladı.

İklimin yumuşamasıyla da bölgenin sosyolojik yapısı etkilenmeye başladı. Ren geyiklerinin kuzeye göç etmesiyle birlikte onları avlayan gruplar da kuzeye doğru yayılmıştı. Kısa süre sonra ren geyiği avcılarının yerini güneyden gelen orman avcı-toplayıcıları aldı. Isınan havayla birlikte gıda dolu sazlıkların ve fındık ağaçları bölgede hakimiyet gösterdi. Son gelenler de balıçılık yaparak, orman hayvanlarını avlayarak ve fındık toplayarak varlığını sürdürdü.

 İskeletin  Ölüm Nedeni İse Hâla Açıklığa Kavuşmadı 

Ölünün biyolojik özellikleri hakkında detaylı bir bilgiye ulaşılamadı ve şimdilik ölüm nedeni gizemini koruyor.

 Harald Lübke ise konuya’’ “söz konusu kremasyon olduğunda, kişinin ölüm nedenini belirlemenin güçleşmektedir’’ diyerek açıklık getirdi. Ancak sağlam kalan kemiklerden DNA örneği alabilmeyi umduğunu belirtti.

İncelemelere, kemiklerin Schleswig’teki arkeoloji müzesine taşınmasıyla, kontrollü koşullar altında devam edilecek.