Arkeologlar Mısır’da Altın Dilli Mumyalar Keşfetti
Birkaç gün önce kuzeydeki Monufia ilinde arkeologlar bir kazı çalışması yaptı. Quwaysinā’daki (Quesna) nekropolü araştıran arkeologlar, kazı sırasında muskalar, ahşap antropoid, altın dilli mumyalar ve altın nesneler buldu.
Keşif, birkaç gün önce Mısır’ın kuzeyindeki Monufia ilinde, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’na bağlı arkeologlar tarafından yapıldı. Quwaysinā’daki (Quesna) nekropolü araştıran arkeologlar, kazı sırasında altın dilli mumyalar, ahşap antropoid tabutlar, altın nesneler ve muskalar buldu. Araştırmacılara göre ölülerin altın bir dille gömülmesinin sebebi, ölümden sonraki yaşamda iletişim kurabilmeleri ve Tanrı Osiris ile konuşabilmeleri içindir.
Antik Mısır’da Ölü Gömme
Araştırmacılar göre Mısır’da fiziksel bedenin korunmasına yönelik ilk ipuçları MÖ 5. binyıla kadar uzanmaktadır.
Mısır’da bulunan en eski mezarlar genellikle sığ ve basit ve çukurlardan oluşmuş ve içerisinde çok az materyal saklanılmıştı. Zamanla ise kültürel ve sosyoekonomik değişimlere bağlı olarak mezarların boyutları ve içerisindeki eşya sayısı artmıştır.
Antik Mısır’da öteki dünya fikrine olan inanç yaygınlaşarak, zamanla insan kurbanlarına da yol açmaya başlamıştır. Yüksek statülü kişilerin mezarlarında pek çok insan iskeleti bulunmuştur burada kurban edilen insanların, ölen kişiye hizmet etmek için onla birlikte gömüldüğü kanısına varılmıştır.
Ölü gömmelerin yaygınlaşmasıyla da hem tabutların şekilsel ve dekoratif farklılıklar hem de gömü biçimlerinde farklılıklar meydana gelmiştir.