Ölümsüz Tanrı Osiris

Ölümsüz tanrı Osiris'in hikâyesi

Mısır Mitolojisi için çok önemli bir yere sahip olan Osiris, yer altının ve ölümün muzaffer tanrısı, sonsuzluğun efendisi olarak görülmektedir. Kardeşi Set kötülük tanrısıdır. Osiris ise kardeşi Set’in tam zıddı olarak iyilik tanrısı, kural koyucu ve koruyucu olarak tanınır.

Osiris’e yüklenen birçok sıfat vardır. En bilinenleri onun Yeraltı Dünyasının Efendisi, İyi Huylu ve Genç Olan, Yaşayanların Kralı ve Ebedî Olan olarak bilinmesidir. Cenaze tanrısı olan Osiris ilk olarak 5. Hanedan zamanlarında, adına ilk rastlandığı zamanlar, korkunç bir tanrı olarak ün salmışsa da zamanla iyi huylu bir tanrı olarak tasvir edilmiştir.

Geb ve Nut’un dört adet çocuğu vardır. Bunlar; Osiris, Isis, Set ve Nephthys’tir. Ölümsüz yaşam ve diriliş tanrısı olan Osiris, kardeşi Isis’e âşıktır ve onunla evlenir. Osiris kardeşleri arasında hem en büyük hem de en şefkatli olan tanrı olarak tasvir edilmektedir. Osiris ve Isis Mısır topraklarına birlikte uzun süre hükmetmiş ve Mısır’a büyük ölçüde refah ve zenginlik getirmiştir. Bu yüzden de Mısır halkı için Osiris’in yeri ayrıdır. İlerleyen süreçte İsis’in doğurganlık ve bereket ile anılmasının en önemli sebebi de bu hüküm süresidir. Osiris’in ölümsüzlük tanrısı olarak anılmasının en önemli sebebi kardeşi Set ile yaşadıklarından kaynaklıdır.

İnanışa göre; günden güne güçlenen Osiris’i alt etmek isteyen kötülük tanrısı Set, bir gün tanrılar bir arada toplanmışken planını ortaya gerçekleştirmeye başlamıştır. Tanrılara özel bir tabut getirdiğini ve içine herkesin sığabileceğini söyler. Sıra sıra tüm tanrılar bu içine sihir eklenmiş olan tabuta girip çıkarlar. En son Osiris tabutun içine girdiğinde ise Set kapağı kapatıp Osiris’i tabutun içine kilitler ve tabutu Nil Nehri’nden atar. Osiris ölene kadar tabutun içinde kalmaya zorlanır. Kahrolan eşi İsis kocasını tüm arazide arar ve sonunda bulur. Set’in kocasının cesedini bulmasından korkan Isis, Osiris’in bedenini saklar ve ona göz kulak olması için Nephthys’e görev verir. Fakat Nephthys bu göreve hazır değildir. Set, Osiris’in bedenini bulur ve onu 14 parçaya ayırıp dünyanın farklı noktalarına dağıtır.

Hem sinirlenmiş hem yıkılmış olan Isis, Nephthys ile birlikte Osiris’in tüm parçalarını bulmak için harekete geçmeye karar verir. Osiris’in bir parçası hariç 13 parçayı toplayıp Osiris’in oğlu ölüm ve mumyalama tanrısı Anibus’un yardımını istemeye gider. Isis büyü yaparak Osiris’i hayata döndürür döndürmesine fakat bir parçası eksik olduğu için tam anlamıyla eskisi gibi olamaz Osiris. Yeraltındaki ölüler diyarında eski gücüne sahip olmamasına rağmen yeniden doğmayı başarır. Tanrılarına tekrar kavuşan Mısır halkı; şenliklere bu yeniden doğuşu kutlamıştır.