Güvenli Alan: Konfor Bölgesi

Çünkü konfor bölgendeki senle o alanın dışındaki sen çok farklı.

Konfor alanı, bireyin kendini rahat ve güvende hissettiği; sınırlarını bildiği ve aşina olduğu fiziksel, duygusal ve mental bileşenlerden oluşturduğu alandır. Her bireyin kendine ait bilerek ya da bilmeyerek oluşturduğu konfor bölgesi vardır. Bazen bir evdir bu ya da evin içinde ki her hangi bir oda, bir köşe. Bazen bir insandır mesela size bu alanı sağlayan. Eğer o kişi yanınızdaysa nerde olursanız olun her daim güvende ve rahat hissedersiniz. Belki kahve içtiğiniz park ya da balkonunuzdur bu alan... Daha verilebilecek çok örnek mevcut çünkü her insan, birey olarak eşsizdir ve herkesin konfor alanı da kendine özeldir. Biz insanlar, konfor alanından çıkmaya meyilli değilizdir, o güvende ve rahat olma hissini terk etmek istemeyiz normal olarak. Ama sürekli olarak bazı söylemlerle karşı karşıya kalırız. Bu söylemler genel anlamda; "Konfor alanından çıkmadıkça başarı gelmez.", "Kendine bir şeyler katmak istiyorsan konfor bölgeni terk etmelisin insan ancak bu şekilde gelişir." tarzında cümlelerden oluşur. Bu söylemlerin doğruluk oranı elbetteki çok yüksek. Hayatında belli başarılar elde etmiş ya da yaşamını incelediğimizde nerden nereye gelmiş diyeceğimiz insanlar hakkında araştırma yaptığımızda, konuşmalarını dinlediğimiz zaman genelde duyduğumuz şeyler; " Evet, o ilk adım zordu bir süre hiç bir şey yapamadım, çok zor süreçti; sıkıntılar oldu düştüm kalktım ve tekrar düştüm ama hiç vazgeçmedim." tarzında cümleleri sık sık duyarız birebir aynı olmasa bile bu ana düşünce etrafında şekillenir cümleler.

Kendi hayatımızı düşünelim; yeni bir okula başladığımız zamanı veya üniversitenin ilk gününü yada taşınıdığımız yeni şehri; stres, heyecan, endişe ve sayamayacağım bir çok duyguyu içinde barındıra süreçlerin ilk zamanaları hep çok zordu ama o eşiği bir kez aşınca hayatımızda yeni sayfalar açılmaya başladı. Belki zor oldu hepimiz için ama bir sürü deneyimlerle birlikte yürüdük kendi yolarımızda. Ya adım atmasaydık bizim için açılan yeni kapılardan içeri, neler olurdu? Mesela o konfor alanını terk edebilir miydik kolay kolay veyahut iyi ya da kötü geçti bu süreç, bir sürü tecrübe edindim diyebilir miydik? Hiç sanmıyorum.

Konfor alanımız her zaman bizimle olmayabilir. Belki bize o güven hissini anımsatacak ve hissettirecek şeyler yapabiliriz ama bazen güvende olmamayı , riskin içinde bulunmayı, rahatsız olmayı ya da kendi oluşturduğumuz sınırların dışında bir alanda yaşamayı tatmalıyız. Çünkü konfor bölgendeki senle o alanın dışındaki sen çok farklı. Bazen o farklılığı, keşfedilmemiş o özellikleri görmeliyiz belki de içimizde o güçlü yönleri; cevherimizi o zaman bulup ortaya çıkarabiliriz.