Hamilton

I imagine death so much it feels more like a memory Is this where it gets me, on my feet, sev'ral feet ahead of me?

Alexander Hamilton'ın hayatını anlatan bu müzikal, 2015 yılında seyirciyle buluşmuş. Aslen bir Broadway müzikalı olan bu yapım, film olarak da izleyiciye sunulmuştur. Müzikal Disney+ üzerinden izlenebilir.


Lin-Manuel Miranda tarafından yazılıp bestelenen bu müzikal, Amerika'nın kurucularından biri olan Alexander Hamilton'ın hayatını konu alır. Aslen iskoç olan ve Karayiplerden gelen Alexander'ın ilk kez New York'a ayak basmasıyla başlayan bu yapım devamında ilk düşmanıyla tanışmasını, nasıl evlendiğini, katıldığı savaşları, savaştan sonra hazırladığı anayasa ve finansal temelleri, karısına olan ihanetini,oğlunu kaybedişini ve en sonunda nasıl öldüğünü bize sunuyor.

Amerikan tarihi hakkında hiç bilgim olmadan izlediğim bu müzikal bana bu konuda katkı sağladı. Hatta araştırma yapmama sebep oldu. Tarihi bir yapımı bu biçimde izleyiciyle buluşturmak gerçekten zekice. Şarkıları fazla akılda kalıcı ve durup dururken bile açıp dinlenecek türden.


Benim en sevdiğim kısım, müzikalın giriş kısmı ve sanırım final kısmıydı. Özellikle final kısmında Alexander'ın ölürken söylediği şarkı ve devamında tüm koronun katılması, şarkının sözleri beni fazlasıyla etkilemişti. Hepimiz yaşadığımız süre boyunca nadiren de olsa nasıl öleceğimizi, ölümün bizi nasıl bulacağını düşünürüz. O ana kadar tüm hayallerimizi gerçekleştirip amaçlarımıza ulaşabilecek miyiz? Ölümün ne zaman ve nasıl geleceğini bilmemek iyi mi yoksa kötü mü? Ölmek bir lütuf mu yoksa lanet mi? İşte bu sorular filmin sonunda hepimizi düşüncelere daldırıyor.

Sonuç olarak hem tarihi bir şey izleyip bir şeyler öğreneyim hem de eğlenceli bir şeyler izleyeyim diyorsanız bu yapım size göre.