Hanahaki Hastalığı

Tek taraflı aşkların romantik ama kurgusal hastalığı: Hanahaki Hastalığı

Platonik olma durumunun binbir tarifinden birisi de Hanahaki hastalığı denilen bir kurgusal hastalık. Japonlar tarafından ilk defa mangalarda kullanılan bu rahatsızlığın ismi, yine Japonca'dan geliyor. Kelimenin anlamına bakacak olursak, hana kelimesi "çiçek" demek iken haki ise "istifra etmek, çıkarmak" gibi anlamlara geliyor. Kelimenin anlamı, hastalığın çiçek istifra etmek ile ilgili olduğunun ipuçlarını veriyor.


Hanahaki, birisine aşık olup aşkına karşılık bulamayan platoniklerin tutulduğu bir hastalık. Platonikliği romantikleştirerek kendine romanlarda, şarkılarda bile yer bulmuş bu durum. Peki aşıklar bu hastalığa tutulunca ne oluyor, ne yaşıyorlar?


Öncelikle bu hastalık kendini öksürme, akciğerde ağrı gibi semptomlarla belli ediyor. Bu semptomların kökeni ise akciğerde büyümeye başlayan çiçekler. Platonik aşık öksürürken zamanla çiçek yaprakları çıkarmaya başlıyor. Karşılık alamadığı aşkı yüzünden akciğerlerindeki çiçekler yavaş yavaş onu öldürmek üzere büyüyor. Öksürüğe karışan kan aşığın zamanının azaldığını gösteriyor.


Platonik aşığın ölümden kurtulması ise iki şekilde mümkün. Ya aşkına karşına bulacak ya da ameliyatla akciğerlerindeki çiçeklerden kurtulacak. Karşılık aldığı durumda arkadaşlık gibi bir ilişki kurularsa bu hastalıktan kurtulamaz, derin bir aşkın içinde bulmak zorunda kendini. Ameliyat olduğu takdirde ise aşığın romantik hisleri çiçeklerle beraber yok olur. Bu yüzden eserlerdeki karakterler aşklarından vazgeçemediklerinden ameliyat olmayı reddederler. Aşksız yaşamaktansa aşkla ölmeyi, çiçekler içinde boğulmayı tercih ederler.