"Harika Şeyler Sonsuza Kadar Sürmez": California Dreamin

Harika Şeyler Sonsuza Kadar Sürmez!

Artistler kenti Kaliforniya'nın sıcak ve yarı uyanık güneşi altında Venice sahilinin bir köşesinde paten kayan Afroamerikanları , Universal Studios'un önünde rol kapmayı bekleyen oyuncuları, yeni bestesini gitarında tıngırdatan rock starları düşlerim bazen. Bir rüyası vardır her bir yerelin ve yabancının burada. Kimi okul için ayırdığı parasını alır, 15 000 km öteden gelir Kaliforniya'ya. Ülkesinin soğuk ikliminden, pancarlı çorbasından, askeri olduğu savaşından sonra Amerikan rüyasını düşler gecelerce yatağında. Bir gün kararlı bir şekilde büyüdüğü evden çıkar ve Amerikan rüyası, reklam panosunun büyüleyici afişi Kaliforniya'nın yolunu tutar.

The Mamas and The Papas. Soğuk bir kış gününde New York'un donuk beton binaları arasında bir otelde kısılı kalmış Michelle ve John Philips'in uzak bir eyalette yer alan evleri Kaliforniya'yı düşlemeleri ile yazdıkları şarkı. Rolling Stones tarafından en iyi 89.şarkı kabul edilmiş olan California Dreamin, uzaktaki Amerika'yı bize sıcak hayalleriyle düşleten oldukça tutkulu ve harika bir müziğe sahip bir şarkıdır. Size biraz şarkının hikayesinden bahsedeyim.

Kaliforniya Rüyası, 18 yaşındaki Michelle'in bir yaz tatilinde San Francisco'ya gitmesi ile başlar. Bir akşam Journeyman'in konserine giden Michelle, grubun solisti John Philips'e abayı yakar. Aralarındaki tutku çok zaman geçmeden güçlenir ve John karısından ayrılarak Michelle ile evlenir. John, Michelle ile tanıştığında 27 yaşındadır. Turneye çıktığı her şehirde bir Michelle'i olsa da, San Francisko konserinde tanıştığı Michelle, onun Michelle'i olacaktır. John, grup arkadaşlarıyla yürüttüğü kariyerine son verir ve Journeyman grubu artık kendisinden ve Michelle'den ibaret olacaktır.

Journeyman grubuna sonradan Denny Doherty ve Cass Elliot katılır. Daha önceden bir konserde tanışan Danny ve Cass arasında küçük bir aşk çatışması yaşanacaktır. Cass, Danny'den gruba katılmadan çok önce de hoşlanırken Denny ne yazık ki karşılıklı duygular beslemeyecektir.

Grup, yeni şarkı yazmak, Virjin Adaları'nın sessizliğinden ilham bulmak ve kendilerini adada paraları bitene kadar izole etmek için yola koyulurlar. John, yüksek notalara rahatça çıkamadığını düşündüğü için Cass'i gruba almakta isteksizdir. Ama öyle bir olay gelişir ki John'un tavrı tamamen değişir. Bir kaza sonucu Cass'in kafasına boru düşer ve üç gün hastanede kalmak zorunda kalır. Hataneden çıktıktan sonra Cass grup üyelerince inanılmaz bir değişim yaşar. Cass artık grup provalarında yüksek notalara çıkabiliyordur. Bu olaydan sonra Cass, The Mamas and Thr Papas'ın Mama'larından biri olmuştur. Grup, Cass'in de katılımı ile psikedelik ve yeni dalga popu birleştirerek harika bir sound yaratır. Tabii bu dört genç insanın arasında aşk ve ihtiras da eksik olmayacaktır. Denny ve Michelle'in arasında yakınlaşma yaşanması Cass'e dokunur ve gruptan ayrılarak Los Angeles'a dönmeye karar verir.

1963 yılının soğuk bir kış gününde Michelle ve John da New York'a gidip bir otele yerleşirler. Kaliforniyalı Michelle, ilk defa karın yağdığına şahit olur. California Dreamin, New York şehrinde bir otel odasında Kaliforniya'yı düşleyen John'un gitarından ilk notalarını vermeye başlar.

All the leaves are brown

And the sky is gray

I’ve been for a walk

On a winter’s day


Turuncu güneşin hayallerinin sarhoşluğunda yaşayan insanların hırslı yüzlerine vurduğu Kaliforniya, New York'a hiç benzememektedir. New York Times gazetesinin altında yatan evsizler, Brooklyn'den aceleyle her sabah işe yetişmek için çıkan işçi sınıfı, çöldeki vaha deyimiyle upuzun şehrin ortasında yatan Central Park...

Çift New York'u gezerken Michelle, St Patrick katedraline girmek ister. Çocukluğunda din eğitiminde ailesiyle sorunlar yaşamış olan John, girmek istemez ve Michelle'i dışarıda bekler. Otele döndüklerinde Michelle uyur, John ise gitarını eline alıp bir şeyler bestelemeye çalışır. John'un çabası karşılık verir ve New York'un sararan yaprakları ve gri gökyüzüsü arasında Kaliforniya'nın sıcak güneşini özleyen John, California Dreamin'in ilk sözlerini yazar. Ardından Michelle'i mutlulukla uyandıran John, bir beste yakaladığını söyleyerek Michelle'e dinletir. Şarkıyı dinleyen Michelle, sonraki mısralarda kendisinin California özlemini yazacaktır:

I’d be safe and warm

If I was in LA

California dreamin’

On such a winter’s day

Şarkının bir sonraki kıtası St Patricks katedrali ile ilgilidir. John bu kıtayı hiç sevmez ama Michelle, katedralden çok etkilenmiştir.


Stopped into a church

I passed along the way

Well, I got down on my knees

And I pretend to pray


"Bir kilisede durdum

Yolda yanından geçtiğim

Dizlerimin üzerine çöküp

Ve dua edermiş gibi yaptım"


Lou Adler, Cass'in çabaları ile grubu dinlemeyi kabul eder. Şarkıyı dinledikten sonra oldukça şaşıran Adler, 24 saat içinde grup ile kontrat imzalar ve grup, 3 yıl sürecek kariyerlerinde tüm zamanların en iyi şarkısını stüdyoda kaydedip konser vermeye başlar. Müzik platformlarının baş tacı bu psikedelik yaz şarkısı, uzun yolda bazılarımızın tek arkadaşıdır.

Grup, yukarıda bahsettiğim gibi ne yazık ki sadece üç yıl kariyerini sürdürebilmiştir. Michelle, bir röportajında bu konuya değinerek şunları söyler:

“Harika şeylerin çoğu sonsuza kadar sürmez, onlar özel ve eşsizdirler, ortaya çıkan küçük baloncuklardır, işte The Mamas and The Papas buydu.”