Havacılıkla ilgilenenler için kitap önerisi: Havacılık Anıları 

Havacılıkla ilgili olanlar için

Türk havacılığının gelişimini ve geçmişini merak edip öğrenmeye çalışan ve havacılıkla ilgili konulara ilgi duyanlar için “Org. Muzaffer Ergüder’in Havacılık Anıları” kitabı son derece doğru bir tercihtir. Bu kitabı (aşağıdaki bendeki baskısı) TÜBİTAK projemi hazırlarken kullanmış ve pek çok değerli bilgiye ulaşmıştım. 

Kitapta özellikle Cumhuriyet Döneminde ve Kurtuluş Savaşı’nda havacılık alanında yapılmış olan faaliyetler ve gelişmeler verilmiş. Bunun yanı sıra bazı anılar ile de kitaptaki anlatım güçlendirilmiş.  

Org. Muzaffer Ergüder’in hayatına baktığımızda Selanik’ten Hicaz’a kadar pek çok yerde, 1. Dünya Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı’na kadar pek çok savaşta yer aldığı dikkat çekmektedir. Ancak en önemli özelliği Kurtuluş Savaşı sürecinde hava kuvvetlerinin başında bulunması ve 1927 yılında hava kuvvetleri müsteşarlık statüsüne geldiğinde ilk müsteşar olarak görev yapmasıdır. Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğu zaman Türk havacılığının gelişimini anlamak için en iyi kaynaklardan birisi kendisidir. 

Kitapta Vecihi Hürkuş gibi önemli Türk havacıların da içinde bulunduğu anılar da mevcuttur. Bunun yanı sıra yurt dışındaki havacılık alanındaki gelişmelerden de bahsedilmiş. Hatta yurt dışı seyahatlerinden birisinde Muzaffer Ergüder’in geçirdiği hastalık esnasında yanında bulunan üstteğmen pilot Enver (muhtemelen hava korgenerali Enver Akoğlu, Enver Paşa’nın oğlu olan Ali Enver Akoğlu değil) arasındaki gülümseten diyaloglardan tutun savaş esnasındaki planlamalara kadar pek çok farklı şeyi bulabileceğiniz bir kitaptır.