Hayalet Şehir: Pripyat
Çernobil felaketinin ardından sessizliğe gömülen şehir, Pripyat.
Sessizlik.
Buz gibi rüzgarların, yosunlaşmış beton duvarlar arasından süzülerek geçtiği o gri sokaklarda yürüdüğünüzü bir hayal edin. Çatlamış asfaltın üzerinde, zamanın unuttuğu ayak izlerini takip ederek.
Hiçbir hayat belirtisinin olmadığı, donuk esintilerle sallanan eski salıncakların gıcırtısının havada öylece asılı kaldığı...
Pripyat
Bir zamanlar neşeyle açılıp kapanan apartmanların kapıları, şimdi küflü menteşeleriyle yavaş yavaş çürürken, kendi lanetli geçmişlerine takılı kalmış gölgeler gökyüzüne yükselen beton parçalarının arasında amaçsızca dolanıyor
26 Nisan 1986, Ukrayna
Ölümcül bir hata. Korkunç bir felaket.
Yıllar boyunca unutulmamış ve unutulamayacak olan bir trajedi.
Trajedinin Başlangıcı
O dönemde, Çernobil Nükleer Santrali, Sovyetler Birliği'ne ait en önemli ve güçlü enerji kaynakları arasında sayılıyordu. 26 Nisan gecesi, Santral, Reaktör 4'te korkunç bir patlama meydana geldi. Reaktörün kontrolden çıkarak patlamasının sebebi insan hatasından kaynaklanıyordu. Önlemler yeterli değildi, ve buna ek olarak gece vardiyasında çalışan teknisyenler, bir güvenlik testi gerçekleştirirken hatalı bir prosedür takip ederek kendi sonlarını hazırlamış oldular.
İlk olarak, reaktörde buhara bağlı ani bir güç patlaması oldu ve maalesef olaylar sadece bununla sınırlı kalmadı. Buhar patlamasından kısa bir süre sonra başka bir patlama daha yaşandı: Grafit çekirdeği havaya savuran bu patlama, ve beraberinde atmosfere yayılan korkunç miktardaki radyasyon, Pripyat'taki insanlar başta olmak üzere, tüm dünya üzerinde yıkıcı etkilere sebep olacaktı.
İlk Etkiler ve Bir İnsanlık Suçu
Patlamayı duyan ve gören kişilerin de ihbarlarıyla itfaiyeciler ve diğer personeller olay yerine akın etti en kısa sürede. Santralin yaydığı radyasyonun zararını ilk tadan kişiler de onlar oldu. Yüksek seviyelerde radyasyona maruz kalan bu talihsiz insanların çoğu kısa sürede hayatını kaybetti.
Patlama yaşandıktan hemen sonra Sovyet yetkililer bu olayı gizleme kararı aldı. Durumun ciddiyetini halka açıklamamayı seçtiler - ki bana sorarsanız bu, o geceki patlamadan sonra yaşanan en büyük felaketti. Pripyat'ta yaşayan yaklaşık 50.000 kişinin tahliyesi tam 36 saat ertelenmiş oldu. Yetkililerin şehri boşaltma kararını vermesi 27 Nisan'da öğlen saatlerini buldu ve o zamana kadar halk normal hayatına devam etmişti. Çocuklar okullarında, insanlar işlerindeydi. O seviyedeki bir radyasyon saniyeler içinde bile kalıcı hasarlar bırakabilecekken, bu kadar zaman boyunca radyasyona maruz kalmış olan yerel halk, tahliye otobüsleriyle şehirden çıkarıldıklarında ölümcül dozu çoktan almışlardı bile.
Felaketin Sonrasında
Asıl trajedi patlama gecesinden sonra başladı. Radyasyona bağlı hastalıklar yüzünden ilk haftalarda yüzlerce insan hayatını kaybederken, kanser vakaları tahmin edilemeyecek şekilde arttı. Bölgede bulunan zavallı çocuklar ve henüz anne karnındaki bebekler genetik mutasyonlara uğradı. Elbette ki bu yıkıcı etkileri sadece insanlar hissetmedi: ormanlar ve tarım arazileri zehirlendi, bölgedeki hayvanlar ve bitkiler de ciddi mutasyonlar geçirdiler.
Radyasyon kaynaklı bu etkiler Pripyat'la sınırlı kalmadı. Tüm Avrupa'da karanlık sonuçları olan bu felakette ölü sayısı hala kesin olarak bilinmese de, doğrudan ve dolaylı etkileriyle on binlerce cana mal olduğu su götürmez bir gerçek.
Yaşanmışlıkların Gölgeleri
Çernobil patlamasından yıllar sonra, Pripyat'ın bazı bölgeleri insanlar tarafından ziyarete uygun duruma geldi. Tabi ki kısa bir süre içerisinde bir çok kişinin dikkatini çeken turistik bir alana dönüştü burası.
Bölgeyi ziyaret eden kişilerin bir kısmı, Pripyat ve çevresindeyken yaşadıkları ürpertici olaylardan söz ediyor son zamanlarda. Özellikle çoğu kişinin şahit olduğu garip ışıklar ve sesler, ziyaretçiler için ürkütücü bir atmosfer yaratıyor. Kimileriyse onları sessizce uzaktam izleyen insan silüetlieri gördüklerine yemin ediyor.
Ürkütücü olmaktan çok yürek parçalayıcı olan bir hikaye ise Pripyat'ın sokaklarında duyulan kahkahalar. Söylentilere göre, bazı akşamlar şehirdeki terk edilmiş okul ve parklardan gelen neşeli çocuk kahkahaları tüm şehirde yankılanıyor. Seslerin kaynağı araştırılsa bile asla bulunamıyor.
Belki de Pripyat’ın çocukları, zamanın unuttuğu sokaklarda, yaşadıkları felaketten habersizce, oyunlarına kaldıkları yerden devam ediyordur.
Görsel Lisans Linkleri:
- "Pripyat School" by Jorge Franganillo is licensed under CC BY 2.0.
- "The dangerous view - Pripyat - Chernobyl" by Ben Fairless is licensed under CC BY 2.0.
- "Pripyat" by Jorge Franganillo is licensed under CC BY 2.0.
- "Pripyat" by Jorge Franganillo is licensed under CC BY 2.0.