Hayır Diyememe Sanatı
Hayır diyememenin karmaşasını keşfedin ve kendi değerinizi korumanın önemini vurgulayan bir yolculuğa çıkın. Sınırları çizmek cesaret ister!
Herhangi bir konuda hayır diyememek, bir zaman sonra alışkanlık haline geldiği için öfkelenmemize, sinirlerimize hakim olamamamıza ve öz saygımızı yitirmemize neden olabilir.
Hepimiz zaman zaman çok sevdiğimiz kişilere “hayır” diyemeyiz. Bizden istedikleri şeyler bizleri zor durumlarda bıraksa bile onları kırmamak adına her zaman evet demeyi tercih ederiz. Peki neden değer verdiğimiz insanları kırmamak adına istemediğimiz seyleri yapmayı tercih ediyor, hayır diyemiyoruz?
Bazen hayır diyerek onları kırmak istemeyiz. Bazen de "Benim için bu kadar küçük bir şeyi bile yapamıyor mu?" diye düşünmelerini istemeyiz. Bazen de o kişilerin takdirini ve saygısını kazanmak bize marifetmiş gibi gelir. Bazen de hayır demenin değer görmeye eş değer olduğunu sanabiliriz.
Bizler için hayır diyebilmek neden önemlidir?
İstemediğimiz, bizi zor durumda bırakan isteklere karşı hayır cevabını verebilmek kendime olan saygımızı korumamız açısından önemlidir. Bu tarz durumlarda hayır diyememekle, başkalarının isteklerini kendi düşüncelerimiz ve isteklerimizden önde tutmuş oluruz. Elbette, sevdiğimiz, değer verdiğimiz kişilerin mutluluğu da bizim için önemlidir fakat gerçekten istemediğimiz bir şeyi sırf sevdiğimiz kişiler istiyor diye yapmamız doğru ve mantıklı değildir.
Sürekli olarak her istenene evet demek çevremizdeki kişilerin bize olan saygısını kaybetmesine de yol açabilir. Bu sebeple sizleri her zaman her şeyi yaptırabilecekleri bir insan olarak görmeye başlayabilirler. Bu da sağlıklı ilişkiler kurmanızın önünde engel teşkil eder.
Kendi isteklerimizi geri plana atarak başkalarının isteklerine koşturmak, kendi yaşantımızda yapmak istediğimiz pek çok şeyi yapamamamıza sebep olabilir.
Hayır demeyi nasıl kolaylaştırabiliriz?
- Hayır kelimesi çok sert bir ifade gibi geliyorsa yumuşatmak için aynı anlama gelen kelimeleri kullanabilirsiniz.
- Yapmak istemediğiniz bir şeyi neden yapmak istemediğinizi güzel bir dille açıklayabilirsiniz.
- Birisi size o anda yapmak istemediğiniz bir teklifte bulunursa ve o kişiyi kırmak istemiyorsanız farklı alternatifler sunabilirsiniz.
- Bu maddelerden en önemlisi 'belki' sözcüğünü kullanmamaktır. Hayır diyemediğimiz bazı konularda kullandığımız belki sözcüğü karşı taraf tarafından evet olarak algılanabilir. Bu da sizi yeniden zor durumlara sokabilir. Bu yüzden, belki demekten kaçınmalı ve net olmalısınız.
Kendi sınırlarımızı korumak da kendi hakkımızdır. Unutmayın, hayır demek bazen 'kırmızı ışıkta duraklamak' anlamına gelir, bazen durmak da yol almak kadar önemlidir!