Hayvanlar Aleminin Sevimli Canlıları: Pandalar

Kocaman ve sevimli hayvanlar olan pandalar hakkında bilgiler.

Pandalar sevimli görüntülerinden dolayı insanlar tarafından oldukça ilgi gören hayvanlardır. Özellikle bambu yemeleriyle bilinen doğanın sevimli canlıları, günün yaklaşık 12-14 saatini yemek yiyerek geçirebiliyor, durmadan yuvarlanıyor ve günün kalan saatlerinde ise uyuyorlar.  Yalnızlıktan, yuvarlanmaktan, yemek yemekten ve uyumaktan keyif alıyorlar. Tembel yaşam tarzlarıyla ve sevimli dış görünüşleriyle insanların sempatilerini kazanıyorlar.

Pandaların Doğumu: Yavru Pandalar

Anne pandaların 6 aylık hamilelik süreci sonunda yavru bir panda dünyaya gelir ve yavru pandaların gözleri görmez yani kör olarak dünyaya gelirler, ince bir tüy ile kaplı olarak doğarlar boyutları 100 gram ağırlığındadır. 3 ayı doldurduklarında artık yürümeye başlarlar ve annelerinden ayrılırlar. Minicik ve kör doğup zamanla dev bir panda oluyorlar.

Dişi ve Erkek Pandalar

Dış görünüşlerinde belirgin bir farklılık yoktur. Genellikle dişi pandalar, erkek pandalara göre daha küçüktürler. Dişi pandalar yavrularına olan hassaslıklarıyla öne çıkarlar. Yavruları doğduğunda onlarla özel olarak ilgilenirler.

Peki Pandalar Nerelerde Yaşar?

Bambu ormanlarının yoğun olduğu Çin’in dağlık bölgelerinde yaşayan pandalar, Özellikle Çin’de bulunan Gansu, Shaanxi ve Sichuan'da yaşarlar. İnsanlardan uzak, dağlık ve bambu ormanlarının bulunduğu alanlarda yaşarlar.

Pandalar Ne ile Beslenir?

Cevap tabii ki Bambu!

Pandalar günün büyük bir kısmını bambu yiyerek geçirirler fakat bambular besin değeri açısından oldukça düşük yiyeceklerdir bu sebeple çok fazla bambu tüketerek enerji ihtiyaçlarını karşılarlar. Pandalar fiziksel olarak bambuyu kolayca tüketme özelliklerine sahiptir örneğin pandaların elinde fazla bir parmak bulunur bu parmak bambuyu kolayca parçalamaya yardımcı olur ve pandalar ayaklarını dik pozisyonda tutarak oturur bu sayede bambu saplarını kolayca tutabilirler. Yani pandalar tam bir bambu yiyicilerdir!

Pandalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Kocaman ve sevimli pandalar kış uykusuna yatmazlar.

Panda Neslinin Yok Olma Tehlikesi

Çin’in dağlık bölgelerinde yaşayan pandalar, bambu ormanlarının azalması, doğal yaşam alanlarının gezilecek yerlere çevrilmesi, kaçak avlanma gibi sebeplerle panda nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) 1980li yıllardan bu yana pandaları korumak, nesillerinin yok olması tehlikesini ortadan kaldırmak adına önemli çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca bu vakfın logosunda panda görseli bulunur.