Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler(PETA) Kimdir?

Hayvanlar hakları konusunda bir çok kampanya yapan PETA'nın nasıl ortaya çıktığını ve ne gibi başarılar elde ettiğini biliyor musunuz?


21 Ağustos 1980'de hayvan hakları savunucuları Ingrid Newkirk ve Alex Pacheco, Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler'i kurdu. Mütevazı başlangıçlardan yükselen PETA, dünyanın en önde gelen ve en tartışmalı hayvan hakları örgütü haline geldi. Newkirk'in hayvanları korumaya olan ilgisi, 11 yıl önce terk edilmiş kedi yavruları bulduğunda ve New York City hayvan barınağında onları bekleyen koşullar karşısında dehşete düştüğünde başladı. Bir borsacı olma planlarını bir kenara bıraktı ve bunun yerine hayvanlara odaklandı. 1980'de, bir balina koruma gemisinde yelken açan bir yüksek lisans öğrencisi ve aktivist olan Pacheco ile tanıştı ve kısa bir süre sonra ikisi birlikte PETA'yı kurdu.

PETA'nın ilk büyük kampanyası ertesi yıl, Pacheco'nun Silver Spring, Maryland'deki bir araştırma tesisinde, maymunlar üzerinde yürütülen deneyleri ortaya çıkarmak için bir iş bulduğunda ortaya çıktı. PETA, korkunç koşullarda tutulan maymunların fotoğraflarını dağıttı, bu da bir polis baskınına ve nihayetinde bir araştırmacının hayvanlara zulüm suçlamalarından ilk kez mahkum edilmesine yol açtı.

Ulusal bir isim yapan PETA, hayvan zulmüne ışık tutmaya devam etti. PETA, hayvanlar adına gizli operasyonlar yürütmeye ve davalar açtı, ancak belki de en çok reklam kampanyaları ve gösterileriyle tanındı. 90'ların başlarındaki bir reklam kampanyası, mezbahalardan kanlı sahneleri, "Bununla patates kızartması ister misin?" gibi başlıklarla betimliyordu.

PETA, hayvan istismarı ile yakından ilişkili diğer ticaret alanlarını da hedef aldı. Örneğin, örgütün moda endüstrisinde hayvanların kürkleri için kötüye kullanılması konusundaki endişeleri, Georgio Armani, Calvin Klein ve Ralph Lauren de dahil olmak üzere birçok endüstri liderini “kürksüz” olmaya sevk etti. Sirk endüstrisinde olduğu gibi eğlencede hayvanların bir zamanlar standart olarak kullanımı da azaltıldı. Sadece daha sıkı mevzuat olmakla kalmadı, aynı zamanda hayvan eylemlerini kullanmayan Cirque du Soleil gibi sirk alternatifleri tarafından yeni endüstri standartları oluşturuldu. Diğer önemli değişiklikler arasında fast food zincirlerinin tedarikçileri tarafından hayvanlara yönelik muamele standartlarının yükseltilmesi ve Çin gibi koruyucu mevzuattan yoksun ülkelerde tedarikçilerin kötü niyetli uygulamalarına ilişkin kamu bilincinin artırılması yer aldı.

Örgüt, hayvanların haklara sahip olduğunu ve bu haklara saygı gösterilmesi ve korunması gerektiğini savunarak “türcülüğe” karşı savaştı. PETA'nın açıkladığı gibi, bir insan gibi bir hayvanın, örneğin gereksiz yere acı çekmemek gibi bir hakkı vardır. Dolayısıyla bu menfaate saygı gösterilmeli ve bir hayvanın gereksiz yere acı çekmeme hakkı korunmalıdır.