VEGANİZM ALFABESİ

ADALET: Adaletin sadece insanları kapsayan bir kavram olmadığı tüm hayvanlarıda kapsadığı kabul gördüğünde dünya daha iyi bir yer olacak.


ADALET: Adaletin sadece insanları kapsayan bir kavram olmadığı, tüm hayvanları da kapsadığı kabul gördüğünde dünya daha iyi bir yer olacak.

BESLENME: Veganlıkla ilgili en büyük yanılgıdır. Veganlık bir beslenme şekli değildir, sadece vegan beslenen de vegan değildir. Ayrıca trend denilip geçilemez de.

CAMBRIDGE BİLİNÇ DEKLARASYONU: 7 Temmuz 2012’de imzalanmıştır. Tüm memelilerin, kuşların ve diğer hayvan türlerinin bilinç sahibi olduğunu açıklar.

ÇEVRE: Hayvancılık sektörü nedeniyle arazilerin 1/3 çölleşmiştir. Bir futbol sahası büyüklüğündeki  yeşil alan sadece 250 hamburger için yok edilir. 1 hamburger için 3000 litre su harcanır ve bu da 2 ay boyunca durmadan duş almaya denktir . Tüm bu gerçekler ortadayken, buna sebep olanların kendini çevreci olarak nitelendirmesi sizce ne kadar doğru olur? 

DENİZLER: Denizlerde, her 1 kilo balık başına 5 kilo balık daha istenmeden tutuluyor ve sektörün yan ürünü olarak öldürülüyor.

ETİK: Yaşamak isteyen duyarlı ve biliçli bir canlının yaşama hakkını elinden almak, tutsak etmek, eğlence için kullanmak, üzerlerinde deneyler yapmak ve eziyet etmek etik olabilir mi?

FİL: Filler, sırf dişleri için öldürülmeyi veya sirklerde kullanılmayı hakediyor mu? Ya da diğerleri? Hangilerini sevip, hangilerini öldürmeyi, hangilerini tutsak etmeyi belirleme yetkisi insanlarda mı?


GEZEGEN: Gezegen, insanların faaliyetleri yüzünden yok olurken insanlar, kendilerinin de yok olacağını farkında bile değil.

HAYVAN DENEYLERİ: Hayvan deneylerinin %96 sı başarısız olurken ve alternatif yöntemler dururken, neden hayvanlara bu kadar işkenceler yapılır ve daha korkuncu, kimse neden bunu sorgulamaz?


IŞIK: Bu dünyada hiç gün ışığı görmemiş öldürülene kadar işkence görüp sömürülen hayvanlar var.

İNSANLIK: İnsanlığın bu kadar problemi varken, insanlar açken hayvanlarla mı uğraşalım diyenler için şöyle bir örnek verelim: Minnesota Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, hayvancılık sektörü için ayrılan alanlar bitkisel ürünler için ayrılsa, 4 milyar insanın beslenme kaynağı oluşabiliyor ve açlık problemi ortadan kalkıyor. Net değil mi?

JOAQUIN PHOENIX: Çocukluğundan beri etik vegandır. Birçok alanda da hayvan özgürlüğünü savunmak için mücadele verir.

KÜRK: MS 2019 yılında kürk giyebilen insanlar var.

LEONARDO DA VINCI: Floransa’da yaşarken kazandığı parayla pazardan kuşları satın alıp, öldürülmelerini engelleyip, onları doğaya ait oldukları yere bırakırmış.

MEZBAHA: Bu dünyada cehennem nasıl olabilir diye merak ediyorsanız, mezbaha gerçeklerini araştırabilirsiz. Önünüzdeki türdeşinizin ölümünü görüp, sıranın size gelmesini beklemenin ve kaçmanın imkansızlığının ne demek olduğunu düşünebilirsiniz.

NESLİ TÜKENEN TÜRLER: Yağmur ormanlarının yok edilmesiyle her gün kaybolan böcek ve hayvan cinsi sayısı: 110

ORMANSIZLAŞMA: Her saniye 4-5 dönüm yağmur ormanı yok oluyor. Bilin bakalım hangi sebeple ?

ÖLDÜRMEK: Can verme gücümüz olmadığına göre, öldürme gücümüz acaba nereden geliyor olabilir ?

PIRASA: Bitkilerin de canı var. Pırasa da canlı, onu da yememek lazım diyen kişiler, acaba pırasayı doğradığı gibi bir kuzuyu da tezgahında doğrayabilir mi? Yoksa bir aracıya mı ihtiyaç duyar? Ek olarak, bitkilerin canını düşünenlerin de hayvan yemeye karşı olması gerekir. Çünkü en fazla bitki hayvancılık yüzünden öldürülür.

ROSTO: Rosto, fajita, schnitzel, hot dog vb. isimler tabaktaki şeyin gerçekte ne olduğunu değiştirmez. Bu isim illüzyonu, sadece insanları kandırır.

SÜT: Sütün göründüğü kadar beyaz ve saf olduğunu sanmayın. Tüm memeliler doğum yaptığında kendi yavrusu için süt salgılar. İnsanlar, ineklerin yapay yolla hamile kalmasını sağlar ki sürekli sütlerine el koyabilsin. Buzağılar, kendi hakları olan sütü içmeyi bırakın, annelerinden doğdukları an ayırılır. Sırf insanlar süt içsin diye ve bitkisel süt alternatifleri de varken.

ŞİRKET: Hayvanlık sektöründeki şirketler o kadar başarılı reklamlar yaparki herkes hayvanların mutlu olduğunu neredeyse mutlu öldüğünü düşünür.

TÜRCÜLÜK: Irkçılık ve cinsiyetçilik gibidir. Bir türün başka bir türden daha değerli ve daha üstün olduğunu varsayar. İnsanın kendini tüm türlerden üstün görmesi doğanın, gezegenin parçası değil de sahibi olmasını sanması türcülüğün bir sonucudur.

UMUT: Yaşam olduğu sürece umut olacaksa, bu sömürü düzeninin değişeceğine dair umut ve mücadele hep olacaktır…

ÜTOPYA: …ve bazılarının bunu ütopya olarak görmesinin hiçbir önemi yok.

VEGANİZM: Farklı tanımları olsa da benim de katıldığım tanım Zülal Kalkandelen’e ait olanıdır: Veganizm, hayvaların da insanlar gibi bilinç sahibi duyarlı canlılar olduğu gerçeğinden hareketle, onlara uygulanan meta statüsünü ve sömürüyü reddeden, özgürleştirici bir etik tutumdur ve toplumsal adalet mücadelesinin gereğidir.

YAŞAM HAKKI: Kutsaldır ve en temel haktır. Hayatlarında yaşam hakkını savunmayanların ve ihlal edenlerin hak arayışı ne kadar gerçekçi ve başarılı olabilir?

ZÜLAL KALKANDELEN: Hayvan özgürlüğü aktivisti, gazeteci ve yazar. Belki de Türkiye’deki ilk vegan. Benim ve pek çok insanın vegan olmasında etkili olmuş çok değerli bir insan. Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü kitabını da herkese tavsiye ederim.

NOT: Sayısal veriler Cowspiracy'e aittir.