1920'ler Kürk Modası
"Her güzel kürkün arkasında bir hikaye vardır. Kanlı, barbarca bir hikaye." Mary Tyler Moore
Kürk giysiler uzun yıllardır dünya genelinde tartışma konusu haline gelmiştir. İlk giyim ürünleri olarak kullanılan hayvan postları, insanın gelişimi ile yerini büyük ölçüde kumaşlara bırakmıştır. Kürk giysilerin kullanımı yazılı tarihten öncesine dayanmaktadır.
Yüzyıllar öncesine dayanan bu ürünler şimdilerde toplumu 2'ye bölmektedir. Toplumun büyük bir kesimi, hayvan katline ve hayvan haklarına vurguda bulunarak kürk kullanımına şiddetle karşı çıkmıştır. Tepkiler karşısında birçok marka suni kürk kullanımına geçmiş ya da kürk kulanımını durdurmuştur. Bunun yanında kürk kullanımına devam eden, suni kürkün yanı sıra gerçek kürk kullananlar da bulunmaktadır.
Tarihte biraz geriye gidersek özellikle 1920'li yıllarda kürk modasının giyim sektörüne damga vurduğunu söyleyebiliriz. "Bize Göre" adlı eserinde kürk modasına değinen Ahmet Haşim, bize direkt dönemden inceleme sunuyor.
1920'lerde kürk modası o kadar önemli bir konu haline gelmiş ki, her hanımefendinin kastor (kunduz kürkünden yapılmış olan) mantosu olmalıymış. Eğer yoksa, en azından kedi yada fare derisinden bir kürke sahip olmalıymış.
O yıllarda kürk modası özellikle kadınlar arasında sınıf farklarına yer vermek üzerede kullanılmış. Avlanması zor olan hayvan postları yüksek fiyatlara, halkın yüksek gelirli tebaasına sunulmuştur. Fakat bu modanın ciddi bir ilerlemede olması dolayısıyla her gelir türünde olan kişiler de imkanının el verdiğince bir kürk giysiye sahip olmaya çalışmış. Kürkün statü göstergesi olarak kullanılması sadece bizim caoğrafyamız sınırları içerisinde değildir, yapılan araştırmalar sonucunda eski Mısır kraliyet ailesinin ve yüksek rahiplerin leopar derisi giydiği döneme kadar uzamaktadır.