Hindistan - Pakistan Üzerine

22 Nisan'da Hindistan ile Pakistan arasındaki tartışmalı Keşmir bölgesinde silahlı militanların düzenlediği saldırıda 26 turist öldürüldü. Keşmir’in Pahalgam kasabasında meydana gelen son ölümcül saldırının ardından daha geniş çaplı bir askeri tırmanma uyarısında bulunan BM “azami itidal” çağrısında bulunurken Fransız AFP haber ajansının aktardığına göre Keşmir’de Pakistan ve Hindistan sınırlarını ayıran Kontrol Hattı’nda (LOC) çatışma çıktı.

Hindistan Ordu kaynakları, 25 Nisan Cuma günü Al Jazeera’ye yaptıkları açıklamada ateşi Pakistan tarafının başlattığını söyledi. Pakistan yönetimindeki Keşmir’den bir hükümet yetkilisi ise Cuma günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada askerlerin karşılıklı ateş açtığını doğruladı ancak ateşi kimin açtığını söylemedi. Ayrıca Pakistanlı yetkili Syed Ashfaq Gilani AFP’ye yaptığı açıklamada “Sivil halka ateş açılmadı.” dedi. Olayın ardından Hindistan ile Pakistan arasında karşılıklı diplomatik ve siyasi restleşme başladı.

Bununla birlikte Pakistan, hava sahasını Hint havayollarına kapattı ve Yeni Delhi’nin kritik bir su paylaşım anlaşması olan İndus Suları Anlaşması’nı askıya almasını reddetti. Pakistan tarafından yapılan açıklamada, Hindistan’ın İslamabad’da bulunan diplomatik personeline 30 Nisan itibarıyla en fazla 30 kişilik kontenjan sınırlaması getirildiği ve Pakistan hava sahasının Hindistan’a ait ya da Hindistan tarafından işletilen tüm uçuşlara kapatıldığı vurgulandı.

İndus Suları Anlaşması

Pakistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Keşmir’deki terör saldırısını takiben Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif liderliğinde düzenlenen Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) toplantısında alınan kararlara yer verildi. Hindistan’ın İndus Suları Anlaşması’nı askıya alma yönündeki tek taraflı kararının reddedildiği, anlaşmanın bölgesel istikrar için önem taşıdığı aktarılan açıklamada, Pakistan’ın su haklarını koruma konusundaki kararlılığının altı çizildi.

İndus Suları Anlaşması uyarınca, yasal olarak Pakistan’a ait kabul edilen nehirlerin suyunun akışını değiştirmeye yönelik herhangi bir girişimin kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Pakistan’ın sahip olduğu suyun akışının engellenmesi ya da yönünün değiştirilmesi, savaş ilanı olarak kabul edilecektir.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin Askeri Yardım Ettiği İddia Edildi

Bunlara karşılık Flightradar24 tarafından paylaşılan görüntülerde Türkiye'den C-130E Hercules nakliye uçağı Pakistan'a ulaştığı bilgisi yer aldı. Pakistanlı sosyal medya kullanıcıları tarafından yapılan iddialarda 6 adet uçak Pakistan'a askeri yardım amacıyla ülkeye ulaştı. Bununla birlikte 27 Nisan'da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar telefonda son duruma dair fikir alış-verişi yaptı.

Keşmir sorunu Hindistan'ın bağımsız olması ile birlikte sorun haline gelmiş ve 1947 yılından beri Asya'nın önde gelen çatışma bölgelerinden birisi haline getirmiştir. Yeni yaşanan bu olaydan sonra ise savaş olmasa da her iki taraf da birbirine rest çekmeye devam edecektir. Bununla birlikte Azerbaycan-Çin-Endonezya-Malezya-Türkiye Pakistan tarafında olurken ABD(?)-Ermenistan-GKRY-İsrail ve Rusya'nın (?) Hindistan'ı destekleme olasılığı var. Fakat Ukrayna ile uğraşan Rusya böyle bir savaş ihtimalinde ne kadar Hindistan'ı destekleyebilir sorusu akla gelen sorulardan birisidir. Ufak bir kriz olarak başlayan sorunun yumuşama ihtimali var. Bu durum iki ülkenin devlet adamlarına göre şekillenecek.