Hititler
Antik Uygarlık: Hititler
MÖ 3000 yıllarında pek iyi bilinmeyen nedenlerden ötürü(fakat genellikle kabul gören görüş salgın hastalıklar ve kuraklık olduğu üzerine) güneye doğru göçe başlayan Kuzey Avrupa kavimlerinden birisi olan Hititler, MÖ 2100-2000 yılları arasında Doğu ve Güneydoğu Anadoluya geçmişlerdir. Anadolu topraklarında hüküm süren Hititler, Anadolu'da devlet kuran ilk halk olarak bilinir. Hititlerin en önemli özelliklerinden biri Mısırlılar ile bilinen en eski barış antlaşmasını imzalamıştır. Milattan önce 1650 ve 1200 yılları arasında varlık gösteren Hittiler, ilk anayasayı geliştirmiş ve kadın haklarına önem vermiştir. En eski uygarlıklardan biri olan Hittiler 5 bin yıllık tarihe sahiptir. Başkenti Hattuşa olan Hitit Uygarlığı, Çorum yakınlarında bulunmaktadır. İlk siyasi birliği sağlayan Hititler, meşruti yönetimi benimsemiştirler. Çivi yazısı ve hiyeroglifleri geliştiren Hititler, Hititçe ve Luvice dillerini konuşmuştur. Kronolojik olarak kaleme aldıkları anallar, tarih yazıcılığının ilk örneklerini ortaya çıkartmıştır. III.Hattuşili'nin ardından tahta IV.Tuthaliya gelmiştir. Güçlü imparatorluğu sürdüren Tuthaliya'nın ölümünün ardından imparatorluk yıkılmaya yüz tutmuştur. Hitit Devleti, milattan önce 1200'lü yıllarda Kaşka kavmi saldırıları ve deniz kavimleri göçü nedeniyle yıkılmıştır.Hititler Anadolu'da yaşamış önemli bir antik uygarlıktır. Başkentleri Hattuşaş (bugünkü Boğazköy) olan Hititler, MÖ 17. yüzyıldan MÖ 12. yüzyıla kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Hitit İmparatorluğu, MÖ 14. yüzyılda en güçlü dönemini yaşamış ve geniş topraklara hükmetmiştir. Hititlerin Anadolu'daki egemenlikleri Eski Krallık Dönemi (MÖ-1660-1460) ve Büyük Krallık Dönemi (MÖ 1460-1190) olarak iki kısımda incelenebilir.
Hititlerin Özellikleri:
1. Devlet Yapısı: Hititler merkezi bir krallık tarafından yönetiliyordu. Kral, hem siyasi hem de dini liderdi. Bu durum kralın meşrutiyetini iki elden sağlamlaştırmaya yarar sağlamaktadır.
2. Yazı ve Dil: Hititler çivi yazısını kullanmışlardır. Hititçe, Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur. Kendilerine ait bir yazı kültürlerinin olmasıi Hitit tarihi çalışan araştırmacıların manevi kültür açısından geniş bir materyalle çalışmasını sağlamıştır.
3. Kültür ve Sanat: Hititler, sanat ve mimaride ileri düzeyde eserler bırakmışlardır. Özellikle Hattuşaş'taki kalıntılar ve kaya kabartmaları önemli arkeolojik buluntulardır. Bu durum bizlerin Anadolu'nun nasıl bir kültür yuvası olduğunu anlamamıza yarar sağlamaktadır.
4. Din: Çok tanrılı bir dine sahip olan Hititler, baş tanrıları olan Fırtına Tanrısı Teşup'a taparlardı. Ayrıca Mısır, Mezopotamya ve Hurri dinlerinden de etkilenmişlerdir.