Homme Fatale Nedir?

Homme Fatale Fransızca'da ölümcül, felaket getiren adam anlamına gelir...

Hepimiz az ya da çok femme fatale'i duymuşuzdur. Fransızca'da felaket getiren kadın olarak anlamlandırılır ve bugüne kadar bu tipteki kadın karakterler hakkında yorumlar getirilmiştir. Yalnızca edebiyat, dizi veya film karakterlerine değil, tarihi kişilere dahi yüklenen bir arketip olarak karşımıza çıkmıştır.

Aynı şekilde homme fatale de Fransızca ölümcül, felaket getiren adam anlamına gelir ve femme fatale'in karşılığı olarak ele alınır. Homme fatale erkekler de femme fatale kadınlar gibi güzelliği/yakışıklılığıyla, cazibeleriyle ve zekasıyla karşı tarafı baştan çıkarır ve kendi istekleri doğrultusunda insanları yönlendirir. Manipülatif ve tehlikelidirler.

Homme fatale arketipi, çoğu şey gibi kökenini mitik karakterlere dayandırılabilir. Kesinlik olmamasına rağmen Loki, Apollon veya Adonis gibi mitik karakterlerin bu arketipte var olan en erken karakterler olduğu söylenebilir. Onlar da güzellikleri, kıvrak zekaları ile istediklerini almışlardır.

Bu tarz karakterler, edebiyatta neredeyse 19. yüzyıldan itibaren kendini gösterir. Ondan önce çoğunlukla femme fatale kadınlar ön plandadır. Homme fatale karakter olarak belki de en bilinen Oscar Wilde'ın Dorian Gray'indeki Dorian karakteridir. Kendisi sonsuz bir cazibe istemiş, bunun için ahlakını dahi satmıştır. Sonsuz çekiciliği ile etrafındaki herkesi kontrol etmekten de çekinmemiştir. Aynı şekilde F. Scott Fitzgerald'ın Muhteşem Gatsby'sinde de Jay Gatsby zenginliğe ve aşka olan takıntısını kendisinde var olan çekiciliğiyle insanları manipüle ederek kazanmaya çalışmıştır.

Yalnızca kitap karakterleri olarak da değil, birçok sinema ve tv dizilerinde de pek kendini bu arketiple belli etmese de var olan karakterler olmuştur. Örneğin, en iyi Türk dizilerinden biri olarak adını oldukça fazla duyduğumuz Ezel'de Cengiz Atay karakteri de homme fatale bir erkektir denilebilir. Kıvrak zekasıyla, insanları istediği gibi manipüle ederek onlardan istediğini alabilen bir karakter olmuştur. Sadece o da değil, ana karakter Ezel Bayraktar da aynı şekilde çekiciliği, zekası ve zenginliğiyle dizi boyunca insanları kontrol etmiş, kendi çıkarları için kullanabilmiştir.

Homme fatale karakterler doğaları gereği birçok eylemin sonucunu kötücül bir yola sokmaktadırlar ancak bu karakterler, tehlikeli ve yıkıcı sonuçlara yol açan eylemlerin başı olarak görülseler de sanat alanında bu tarz bir arketiple insanların ilgisini çekmektedirler. Belki de ekrandan veya kitapların sayfalarından bile insanları kendilerine çekebilme sihridir. Şu bir gerçek ki karakterlerin psikolojik gücü, çekici auraları, karmaşık kişilikleri insanların onlar hakkında daha fazla şey öğrenmek istemesine de sebep olmaktadır ve olmaya da devam edecektir.