Htaccess Nedir?
Web sitenizin seo uyumlu olabilmesi için htaccess dosyasının önemi yadsınamaz bir gerçektir. Hadi htacces'i temel düzeyde inceleyelim.
Web geliştiricilerin ve seo uzmanlarının sıklıkla karşılaştığı htaccess dosyası, oluşturulan web projeleri için önemli bir pozisyona sahiptir. Peki htaccess nedir?
Htaccess(hypertext access) dosyası; web sunucusunun, kullanıcı isteklerine karşı nasıl cevap vereceğini kontrol eden bir yapılandırma dosyasıdır. Sadece htaccess dosyasının bulunduğu dizinlerde yapılandırma işlemi gerçekleştirilir. Apache web sunucusu başta olmak üzere birçok web sunucusu tarafından desteklenmektedir. Esas amacı; birden fazla ağ tarafından kullanılan, web sayfaları arasında ayarlar yapma veya yayına alma işlemlerinin gerçekleştirildiği, kısa kodlardan oluşan sistem bütünüdür. Bu kodlar sayesinde; web sitesinde hata dökümanları, yönlendirmeler, parola korumalı dizinler vb. gibi işlemler gerçekleştirilebilir.
Htaccess dosyası nerede barındırılır ?
Htaccess dosyası; web sitesinin ana doküman dizininde tutulmalıdır. Htacces dosyasını kendiniz oluşturabilirsiniz. Kod yapısı ile ilgili internette çeşitli kaynaklar mevcuttur.
Worpress gibi hazır alt yapıya sahip web projesi oluşturuyorsanız htacces dosyası otomatik yüklenmektedir. Wordpress gibi hazır temalardan kuracağınız web sitesinin htaccess dosyasına müdahale etmesi işlemi iş yükünüzü hafifletebilir.
Htaccess dosyası; kodları yukarıdan aşağıya doğru okunduğunu ya da taradığını bilmemiz gerekir. Bu durum, üstteki konfigürasyonların alttakilerden önce taranacağı anlamına gelir. Doğru ve verimli çalıştığından emin olmak için kod yapısının sırasına dikkat etmek gerekir.
Htaccess dosyasıda herhangi bir kodlama hatası yapılması, web sitesinin hatalı yapılandırılmasına ve sonuç itibariyle hatalı yapılandırmaya sebebiyet verebilir. Htacces dosyası doğru ve özenli kodlanmalıdır.
Htaccess dosyasının yaygın kullanım alanları nerelerdir ?
- URL'ler arasında yönlendirme işlemleri,
- .htaccess ile 301 yönlendirme,
- .htaccess ile url yönlendirme,
- .htaccess ile www yönlendirme,
- .htaccess ile ssl yönlendirme,
- .htaccess ile site yönlendirme,
- .htaccess ile 404 yönlendirme.
- Yetkilendirme ve kimlik doğrulama işlemleri,
- Dosya veya dizinlere erişim engelleme işlemleri,
- Dizin listeleme işlemleri,
htaccess dosyasında gerçekleştirilir.