Hukukta Şikayet Hakkında

Şikayet hakkında bilinmesi gerekenler.

> Takibi şikayete bağlı suçlar, bir suç hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılabilmesi için suçun mağdurunun veya suçtan zarar gören kişilerin şikayetçi olmasının arandığı suçlardır.

> Şikayet süresi mağdurun suçu öğrenmesinden itibaren 6 aydır. Hak düşürücü bir süredir.

> Şikayet hakkı kişiye bağlıdır. Mirasçıları kullanamaz. Ancak mağdur ölmeden önce şikayet hakkını kullanmışsa mirasçıları açılan davaya katılan sıfatıyla katılabilirler.

> Şikayetten vazgeçme karşı tarafın kabulüyle, hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür. Ancak hükün kesinleştikten sonraki vazgeçme, infaza engel olmaz.

> Soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçilirse kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

> Yargılama sırasında şikayetten vazgeçilmesi halinde muhakeme düşme kararı ile sona erer.

> Şikayetten feragatte henüz şikayet hakkını kullanmayan kişi, bu hakkı kullanmayacağını açıklaması ile şikayet hakkından feragat eder. Feragat failin kabulüne bağlı değildir. Tek taraflı bir işlemdir.

> Bir suç hakkında kanunda şikayete ilişkin bir düzenleme bulunmaması halinde o suç re’sen takip edilir.

> Re'sen takibi başlanan bir suçun daha sonra şikayete bağlı olduğu anlaşılırsa mağdur şikayetten açıkça vazgeçtiğini açıklamadığı sürece yargılamaya devam olunur.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi E: 2021/24184, K: 2021/20208

Sanıkların üzerlerine atılı 5237 sayılı TCK’nın 150/1. maddesi delaletiyle aynı Yasa’nın 86/2. maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçunun, takibinin şikayete tabi olduğu, 5237 sayılı TCK’nın 73/5. maddesine göre, takibi şikayete bağlı suçlarda sanıklardan biri hakkındaki vazgeçmenin diğer sanıklara da sirayet edeceğinin hüküm altına alındığı, mağdur …’ın 23.10.2020 tarihli oturumda sanık …’tan şikayetçi olmadığını beyan etmesi ve şikayetin bölünmezliği kuralı gereğince, vazgeçmenin diğer sanıklar … ve …’ı da kapsadığının anlaşılması karşısında 5237 sayılı TCK’nın 73/4. ve 5271 sayılı CMK’nın 223/8. maddeleri uyarınca sanıklar …, … ve …’dan şikayetten vazgeçmeyi kabul edip etmedikleri sorularak sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması hususu da belirlenmiş olup, bu yönden de kanun yararına bozma isteminde bulunulup bulunulmayacağının takdiri için dosyanın Adalet Bakanlığı’na sunulmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na GÖNDERİLMESİNE, 22/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.