İçerik Üreterek Para Kazanabilir Misiniz?

İçerik üreticisi lafını pek çok kere duymuşsunuzdur. Bu yazıda da içerik üreticisi başlığı altındaki kategorileri bir bakış atıyoruz.

İçerik üreticisi lafını pek çok kere duymuşsunuzdur. Bu yazıda da içerik üreticisi başlığı altındaki kategorileri inceleyeceğiz. Ajanslarda işe girerek ya da freelance olarak çalışabileceğiniz içerik üreticisi listesi hazırladım.

  1. İçerik Yazarlığı

Kaliteli içerikler için ilk önce yapılması gereken şey yazmak aslında. Bunu kendiniz ya da çalıştığınız sosyal medya ajansları için yapabilrsiniz. İçerik yazarlığında dikkat edilmesi gereken en önemli şey içeriğin verdiği mesaj, özellikle markalı içerikse ekstra dikkatli olmakta fayda var.
Blog yazarlığı, sosyal medya içerik fikirleri yazma, email içeriği oluşturma gibi görevleri olabilir. Çeşitli sosyal medya ajanslarına ya da reklam şirketlerinde iş bulabilirsiniz. Ya da freelance sitelerinden ilan yayınlayarak sosyal medya içerik planı ya da markalı içerik yazarlığı gibi hizmetler verebilirsiniz.

2. Videographer
En basit şekli ile açıklandığında ilgili videoyu çekmekten ve düzenlemekten sorumlu kişidir. Çektiğiniz ya da düzenlediğiniz video kendi veya çalıştığınız firmanın olsun, bir standarda sahip olması işin kalitesini yansıtır. Her firma bir şekilde kendi video filmlerini yayınlamak zorunda. Onlara ulaşıp portfolyonuzu ulaştırarak sürekli ya da freelance çalışan olabilirsiniz. Bir başka alternatif olarak ajanslar veya reklam firmalarında çalışabilirsiniz.

3. Photographer
Sadece fotoğraf çekmekle alakalı olmayan bu kategori içerisinde fotoğraf editlemeyi de barındırmaktadır. Ama çoğu sosyal medya ajansı bu ihtiyaçlarını "Canva" yardımı daha kolay bir şekilde gideriyorlar. Ancak, bu alana ilginiz var ise Photoshop'un yanında Illustrate uygulamasını da öğrenerek kendinizi öne çıkarabilirsiniz.
Bu kategoride de ajanslarda ya da reklam şirketlerinde çalışma imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca freelance olarak logo tasarımı yapabilir hatta kendi tasarımlarınızı oluşturarak baskılı ürünler üretebilirsiniz.

4. Podcast Yayıncısı
Spotify'da da farkettiğiniz üzere pek çok Podcast yayını görmeye başladık. Dilediğiniz konuda, bilgi ya da fikrinizi paylaştığınız sesli içerikler üretme imkanı veriyor. Podcast yayıncıları genelde önceden yazılmış içeriklere bağlı olarak ilerler.
Podcast yayıncılığında platformların sunduğu ücretlendirme ve markalı içerik anlaşmaları sayesinde para kazanabilirsiniz ya da seslendirme gibi ekstra eğitimler alarak dublaj alanında kendinize kapı açabilirsiniz.

5. Sosyal Medya (Influencer)
Influencer olmak için aslında yukarıda belirttiğim tüm iş kollarınının her birini başarılı bir şekilde yapıyor olmanız gerekmekte. Çoğu influencer, içeriklerini dört maddeye bağlı kalarak kendileri hazırlıyorlar, eğer içerik ajansa bağlı markalı bir içerik değilse tabii.
Markalı içerik olsun olmasın, influencerlar fotoğraf, video, canlı yayın, podcast, blog, webinar gibi çeşitli içerikler üretmektedirler. Bu içeriklerin platformları değişse de hepsine Influencer denilmektedir.
Influencerlar ise genel olarak markalı içeriklerden ya da paylaşılan linkler üzerinden para kazanabilmektedir. Ancak bu kazanç influencerların takipçi sayısına göre değişebilmekte. Ne kadar çok takipçi, tek seferde o kadar çok kazanç!

  • Nano influencer = 1,000 - 10,000 takipçisi olan influencer (etkileşim oranı en yüksek olmasına rağmen para kazanma ihtimali çok düşük, bunu da yeni hesaplara erişme bakımından en düşük orana sahipler. Genelde markalar ve ajanslar nano influencerları tercih etmemekteler)
  • Micro influencer = 10,000 - 500,000 takipçili (etkileşim oranları bayağı yüksek olduğu için markalar taradından tercih edilse de ücretlendirme avantajı daha çok markalarda)
  • Macro influencer = 500,000 - 1 Miyon takipçili (etkileşim oranları yüksek ve yeni hesaplara erişme bakımından avantajlı bu hesaplar markalı içeriklerden iyi miktarlarda paralar kazanabilirler)
  • Mega influencer = 1 Milyon ve fazla takipçi (ünlüler, sanatçıların yer aldığı kategoridir, etkileşim sayıları diğerlerinden daha düşük olmasına rağmen yeni hesaplara erişim konusunda ya da markanın gücünü göstermek için mega influencerlar tercih edilebilmekte).