İletişimin Konaklayıcısı: Halkla İlişkiler

Halkla İlişkilere yeni medyada ayrılan bir koltuk var mı?

Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği birimlerin haberleşme, bağ, bir arada kalmayı sağlama, iletişimi kolaylaştırma ve bunu devam ettirme gibi görevleri yerine getiren örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Teknik olarak iletişim ile gerçekleşen bir konaklama biçimidir. Çok fazla kola sahip olmasının yanı sıra çok ince işçilik isteyen bir sektördür.

Günümüzde ekranlarda kalma süremiz birbirimiz ile olan bağımızı etkiler. İnsanlar mavi ekranlardan ve e-postalardan oluşan değişen bir devrin altında iş yürütmektedir. Zamanla eski dünyaya kazık atmış her meslek, birkaç yazılım dili ile farklı bir beden bularak yeniden doğar. Muhasebe artık eski defterdarlara değil, ETA NETSİS, LKS programcılarına devredilir. İstatistikçiler verilerini uzun dosyalara yazmaktansa SPSS, STATA, SAS gibi yazılımlar kullanır. Fakat her meslek yeniden reenkarne olmaz. Unutulmaya yüz tutmuş, zamanla tozlu raflara kaldırılmış, iş sahasında dar bir alana çekilmiştir. Halkla İlişkiler bunlardan biri mi?

İnsanoğlu var olduğu günden beridir, iletişim içindedir. Kendini anlatma, anlama ve sentezleme güdümüz gereği eğilimin ta kendisidir.

"İnsanlar pazarlamak için konuşur, yönetmek için konuşur, inanmak ve inandırmak için konuşur, kendisiyle konuşur, hayatta kalmak için konuşur."

Çekirdeğimizin içinde belli bir kanalda bir ileti vermek varken nasıl olur da bu sektörden geri kalınabilir?

Dünyanın değiştiğini, kolaylaşırken bir yandan hızlandığını, hızlanırken bir yandan duygudan ve açık bir dilden yoksunlaştığını görüyoruz. Sadece bir kelimenin, bir mimiğin ve beden dilinin profesyonel iş dünyasında proje seyrini nasıl değiştirdiğini biliyoruz. Doğru kelime sizin gününüzü değiştirebilir.

Madem bu kadar iletişimin gücünden bahsettik, kurumsal iletişimden, imaj yönetiminden, birimler arası haberleşmeden, kaynak ve müşteri arasındaki servisten sorumlu olan; tanıtım stratejileri ve kampanyaları planlamaktan, insan kaynakları işleyişinden, pazarlama kapsamını analiz etmekten, ilgili pazar araştırmasını devreye almak veya üstlenmekten sorumlu olan; bütçeler, zaman çizelgeler, hedefler hakkında müşteriler, yönetim ve personeller ile bağlantı kurmaktan sorumlu olan;

bu yazıyı hazırlayan, editörlüğünü üstlenen, departmanlar arası iletişimi kurarak PR (Public Relations) yapan bu alan, dünyanın yeni medya gerçekliğinde en merkezde yer almaz mı?