İnsan Olmak

Engin Geçtan'ın insan olmanın evrensel hallerini aktardığı, her cümlesi üzerine düşünülesi olan muhteşem kitabı.

Psikiyatri Profesörü, Psikoterapist ve Yazar olan Engin Geçtan'ın insanın yaşam yolculuğunda yaşadığı döngülerin yaşamındaki yansımalarını ve nedenlerini psikolojik düzlemde kendi birikimleri ve gözlemleri üzerinden aktardığı kitabı; İnsan Olmak.

Yazar toplumların gelişiminin, kültürel ve geleneksel faktörlerin, anne- baba- çocuk ilişkisinin bireyin gelişimini nasıl etkilediğini anlatarak başlıyor. Modern insanın gittikçe yalnızlaşması, gelişen teknolojiyle birlikte sürekli bir şeylere maruz kalmanın insanda yarattığı ağırlığın fark edilmemesi konularına değinerek, öfke, korku, yalnızlık, kaygı ve değersizlik duygusu,nevrotik kısırdöngü, kendini yaşamak, yaşam ve ölüm gibi başlıklar üzerinden insan davranışlarını ve buna neden olan etmenleri aktarıyor.

"İnsanları sevebilmek, onlarla baş edebilecek yöntemleri geliştirmeyi gerektirir. Bununla kastedilen karşımızda düşmanlar varmışçasına geliştirilen savunma yöntemleri değil, kendimizi dürüst ve açık bir şekilde yaşayabilme yürekliliğini gösterebilmektir." (Geçtan,2003,s.6).

Ailelerin tutumlarının çocuklarda ve bireylerin yetişkinlik dönemlerinde nelere yol açtığı günlük hayattan örneklerle anlaşılır bir dille aktarılıyor kitapta. Bölüm sonlarında gerçekçi ve yargısız bir tavırla yaşanan duyguların ve hallerin evrensel olduğunu, bir çok insanın bu hallerden geçtiğini aktarıyor yazar. Yine okurken yalnız hissetmediğimiz bir kitap. Sade, gerçek ve samimi haliyle insan olmak buna benzer.

"Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler" (Geçtan,2003,s.161).
"Geçmişte alınan yaraların hiçbir iz bırakmadan kapandığı söylenemez. Ama yeniden zedelenmemek için kaçınma tepkileri geliştirmek insan doğasına aykırıdır ve daha büyük yaraların açılmasına neden olur" Geçtan, 2003,s.165).
"Yaşantı öznel değil, etkileşimseldir" (Geçtan, 2003,s.171).

İlgiyle ve merakla okuduğum bu kitapta her sözcük öyle değerli ki, kitap zamana yayarak okunası. İnsan olma yolculuğunda farkında olduğumuz ya da hiç fark edemediğimiz gerçekler okurla paylaşılıyor. Kendini tanıma yolculuğunda olan her bireye katkı sunacağına şüphem yok.

Sevgiler