İnsani Parti

Başkanlık Seçimlerinde hep Cumhuriyetçileri ve Demokratları görüyoruz. Fakat birçok küçük parti mevcut. İnsani parti neymiş beraber bakalım.

Amerikan Başkanlık Seçimlerinde ülkedeki iki partili sistemden dolayı Cumhuriyetçileri ve Demokratları görüyoruz. Fakat Amerika'da farklı pozisyonlarda ve hedeflerde olan siyasi birçok parti mevcut. Bunlardan Biri de İnsani Parti (The Humane Party). 2009 yılında hayvan hakları ve sürdürülebilir ekonomiyi ön plana almak için kurulan İnsani Parti, 2016 yılında partinin icra kurulu başkanı Clifton Roberts ile başkanlık seçimlerine de katıldı. Clifton Roberts'ın adaylık açıklaması ise şöyleydi: "Her yıl işkence edilip öldürülen 70 milyar insan olmayan hayvanın sesiyim. Sessizlerin sesi olmak için Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı'na adayım." 

İnsani Parti'nin ve Clifton Roberts'ın seçime girme sebebi elbette kazanmak değildi. Özellikle internet üzerinden yaptıkları kampanyalarla bilinci arttırmak ve hayvan hakları, barış, şiddetsizlik, insan hakları gibi konularda daha çok farkındalık yaratmaktı.

Türkiye'den gazeteci Zülal Kalkandelen'in yaptığı röportajda Clifton Roberts partinin vizyonunu şöyle açıklamıştı: "Partimizin büyük hedefleri var. Tüm diğer uluslarla kalıcı, güvenli bir barış ve işbirliği içinde olmayı planlıyoruz. Öncelikle sağlıklı ve eğitimli bir halk; tüm bireylerin sömürü ve kötü muameleden uzak yaşamasını sağlayacak bir yasal sistem; ahlaki ve etik değerleri yüksek, dürüst memurlar tarafından idare edilen bir hükümet düşünüyoruz."

"Kongreye yetenekli adayları seç ki devrimci yasalar çıksın!" diyen Roberts'ın ve İnsani Partinin hedefi kongrede yetenekli adaylarla birlikte hayvan zulmünü ve köleliğini sonlandırabilmeyi sağlamak ve bu yolla barışçıl, adil düzeni kurabilmek.

2016 seçim kampanyasında aldıkları destekten memnun olan Roberts ve İnsani Parti gelecekten umutluydu fakat ana akım medya tarafından dikkate alınmadığı için sitemliydi.

Bu seçim yarışında da İnsani Parti başkanlık ve kongre için mücadele edecek ama siyasi atmosferden dolayı 2016 yılından daha sessiz bırakılmış durumdalar. Çalışmalarını takip edebilmek bile zor.

Sadece Amerika'da değil, birçok ülkede seçim sistemlerinden veya seçim barajlarından dolayı seçime giremeyen, girse bile istediği sonucu alamayan partiler mevcut. Bunlardan bazıları azınlıkları savunmaya çalışırken bazıları da hayvan haklarını savunmak için mücadele ediyor. Bundan sonra -aşırı sağ partiler hariç- bu küçük partileri de tanıtmaya çalışacağım.

* Zülal Kalkandelen'in Clifton Roberts ile yaptığı röportajın tamamı kendisinin Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü Kitabında mevcut.