IQ Ve EQ Arasındaki Farklar Nelerdir? EQ Daha Mı Önemli?
İnsanı insan yapan en önemli organ beyindir. Beyinin en önemli işlevlerinden IQ ve EQ kavramlarını birlikte inceleyelim.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli organı beyindir. Beyin, insanın düşünebilmesine, öğrendiği bilgileri işlemesine, mantık kurmasına ve duyguları ile hareket etmesine olanak sağlamaktadır. İnsan beyni bütün bunları yaparken IQ ve EQ kavramlarından yararlanmaktadır. Peki IQ ve EQ kavramları nedir? Ne işe yarar?
Hepimiz IQ (Intelligence Quotient ) kavramını az çok biliriz. IQ, kısacası mantık kavramıyla ilişkilidir. Bu kavram mantık, öz farkındalık, anlama, iletişim kurma ve problem çözme yeteneklerini kapsar. Bir nevi insan beyninin asıl çalıştığı yerdir. Geçmişte IQ’su yüksek olan insanların daha zeki olduğuna inanılırdı. Yıllar geçtikçe EQ kavramı bizleri karşıladı. Birçok insanın belki de ilk kez duyduğu bu kavramı birlikte inceleyelim.
EQ (Emotional Quotient) Türkçe'de duygusal zeka demektir. Duygusal zeka duyguları anlamlandırır, kontrol eder, değerlendirir ve ifade eder. Kişilerin bilgilerini ve mantıklarını duygularla harmanlayarak kişinin kendini ifade etme özgürlüğünü belirler.
Bazı insanların çok zeki olsalar bile başarısız olduklarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Bunun sebebi kişinin EQ ‘sunun düşük olmasından kaynaklanmaktadır. IQ’su yüksek ama EQ’su düşük olan insanlarda başarısızlık, sık rastlanan bir durumdur. IQ ancak EQ ile birlikte var olduğunda ortaya başarı çıkabilmektedir.
IQ ve EQ farklılıkları nelerdir?
İlk başta da bahsettiğim gibi IQ mantık ve zekayı kapsarken EQ kavramı ise duyguları kapsamaktadır. IQ bilişsel ve analitik çözümlemeler yapabilirken EQ ise duygusal ve sosyal çözümlemeler yapabilir. IQ objektif değerlendirmelerde bulunurken EQ subjektif değerlendirmelerde bulunur. Yüksek IQ‘ya sahip bireyler akademik hayatta başarılı olurken EQ’su yüksel bireyler sosyal ilişkilerde daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. IQ, genetik ve çevresel faktörlerle sınırlı olup, belirli bir yaşa kadar büyük ölçüde sabit kalabilirken; EQ, yaşam boyu öğrenme ve deneyimlerle geliştirilebilir.
IQ ve EQ, bireylerin farklı yeteneklerini ve kapasitelerini ölçen önemli kavramlardır. Hem yüksek IQ’ya hem de yüksek EQ’ya sahip olmak, bireyin hem akademik hem de sosyal yaşamında başarılı olmasını sağlar. Bu iki kavram birbirini tamamlamaktadır. Her iki zeka türünün dengeli bir şekilde geliştirilmesi, bireyin genel yaşam kalitesini artıracaktır.