İşgalin Gölgesinde Kadın Olmak: “3000 Gece” Film İncelemesi

Keyfi tutuklamalar yüzünden çocuğunu hapishanede yetiştirmek zorunda kalan Layal'ın gerçek hikayesinin anlatıldığı "3000 Gece" incelemesi.

1948 yılından beri süregelen İsrail işgali ile birlikte Filistinlilerin hayatları tamamıyla değişmiş ve çatışma ve hayatta kalma üzerine evrimleşmiştir. 700.000’den fazla Filistinli yerlerinden edilmelerinin yanı sıra, İsrail güçleri ve yerleşimcileri tarafından sözel ve fiziksel şiddete, adaletsizliğe, açlığa ve hastalığa mahkum edilmişlerdir. Uluslararası çeşitli rapolarda sayısız askeri baskınlar, keyfi tutuklamalar, Filistinli sivillere karşı orantısız güç kullanımı ve çok daha fazla akıl sınırlarını zorlayan zulüm çeşitleri belgelenmiştir. Bu şartlar altında yaşayan Filistinliler, hukuki yollara başvurmaya çalıştıklarında ise neredeyse %99 mahkumiyetle karşılaşmışlardır. Adil yargılama hakkından mahkum olan binlerce kadın ve erkek Filistinli, haksız yere hapsedilmiş ve hapishanelerde gördükleri çeşitli şiddet ve baskıdan ötürü hayatlarını kaybetmişlerdir.

“3000 Gece” Mai Masri tarafından yönetilen, masum Filistinli sivillerin doğru düzgün yargılanmadan hapsedilmeleri gerçeğini beyaz perdeye aktarmıştır. Gerçek bir hikayeye dayanan bu filmde, başrolde genç bir Filistinli öğretmen olan Layal’i canlandıran Maysa Abed – Alhadi vardır. İsrail mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarpıtıralan genç öğretmen hamiledir. Çetin ve acımasız hapishane yönetimi, Filistinlilere istedikleri gibi eziyet etme hakkına sahip olan İsrailli mahkumlar ve hapse girdiğinde Layal’a destek olmak yerine onu terk eden kocası, Layal’ı dünyanın en zorlu durumuna sokmuştur.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi birde hamile olan Layal, hapishane tarafından çocuğu aldırması gerektiği dayatmalarına dimdik bir şekilde ayakta durmaya çalışır. Doğum esnasında bile yatağa zincirlenen Layal, oğlu Nour’u dünyaya sağlıklı bir şekilde getirir. Cesaretin hayat bulmuş hali Layal, oğlunu hapishanede diğer mahkumluların da yardımıyla büyütmeye çalışır. Fakat zorluklar daha yeni başlamıştır. Birbirini takip eden zorlayıcı koşullar altında Filistinli kadınların birbirine nasıl destek oldukları, korkusuz oluşları ve direniş gösterdiklerini sergileyen bu film, binlerce Filistinli masumun neler yaşadıklarını gözler önüne sermektedir.  

“3000 Gece” sadece işgal altındaki Filistinli masumlarının neler yaşadıklarını değil, bir kadın olarak ne kadar cesur olmaya zorlandığınızı da gözler önüne seriyor. Filmde her şeye rağmen ailelerinden, özgürlüklerinden ve onurların vazgeçmeyen Filistinlilerin mücadelelerine tanık oluyoruz. Mai Masri umut ve mücadele unsurlarını bir araya getirip sadece Layal’ın hikayesini anlatmakla kalmıyor. Aynı zamanda buna benzer kaderle yüzleşen binlerce Filistinli kadını da onurlandırıyor. “3000 Gece” Filistin’in adalet ve tanınma mücadelesini tüm dünyaya göstererek başarılı bir yapım olduğunu kanıtlamış oluyor.