İsmail Ağa Cemaati ve AKP

AKP ve bitmeyen bağları.

İsmail Ağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmail Ağa Camii merkezli olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.

İsmail Ağa Cemaati oluştuğu günden itibaren güçlü bir topluluk olmuş günümüzde de çok büyüdüğünü hatta güncel veriler ile bahsedecek olursak medreselerindeki öğrenci sayısının yüz bini aşmış olduğunu görmekteyiz. Bu cemaat şeriat kanunlarını benimseyen Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim şeklinin de şeriat olmasını istediğini her fırsatta söylen, kadın haklarını yok sayan hatta kadının hak iddia etmesine müsaade etmeyen, haremlik-selamlık usulünün çok keskin olduğu cemaattir. Ehli Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia eden cemaatte tasavvufî söylemler ağırlıklıdır. Medreseleri ise 12- 18 yaş skalası arasındaki çocuklardan oluşmaktadır. Çocuklar hafta içi 20'li yaşlardaki medreseden sözde mezun olmuş ablalarından, abilerinden dinî eğitimler almaktadır. Hafta sonu ise bazıları açıktan okullarını okumaktadır.

İsmail Ağa Cemaati ile AK Parti arasındaki ilişki geçmişte zaman zaman yakın olmuştur. Özellikle AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte, dindar kesimler arasında sempati kazanmış olan AK Parti ile İsmail Ağa Cemaati arasında iş birliği ve karşılıklı destek bulunmuştur.

Bu destek, genellikle seçim dönemlerinde gözlemlenmiştir. İsmail Ağa Cemaati'nin etkili liderleri veya takipçileri, AK Parti'ye destek vermiş ve AK Parti'nin seçimlerde daha fazla oy almasına katkı sağlamışlardır. Aynı zamanda, AK Parti döneminde İsmail Ağa Cemaati mensuplarının bazı önemli pozisyonlara atanması veya cemaatin çeşitli projelerde yer alması da gözlemlenmiştir.

Birçok seçimde AKP’nin cemaat liderlerini ziyarete gittiğini ve seçimlerde cemaatin AKP’yi desteklediğini görmekteyiz. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 2007-2009 yılları arasında cemaatin izinsiz Kur'an kursları açtığı ve kız çocuklarının okula gitmesini engellediği yönündeki ihbarlar üzerine cemaati soruşturmuş ve telefon dinleme talimatı vermiştir fakat AKP iktidarının müdahalesiyle engellenmiştir. 2023 aralık ayında AKP belediyesi olan Tuzla Belediyesi araziyi İsmail Ağa Cemaati'ne medrese yapması için bırakmıştı. Türkiye'nin önde gelen bazı siyasetçileri Nakşibendi tarikatı ile bağlantılıdır; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsmail Ağa Cemaati ile bağlantısı olduğu söylenmektedir.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Erdoğan, 94 yaşında vefat eden İsmail Ağa Cemaati’nin lideri Hasan Kılıç’ın cenaze törenine katıldı. Namazın ardından Erdoğan da Kılıç’ın tabutuna omuz verdi. Erdoğan, Irak dönüşü uçakta gazetecilerle sohbetinde Kılıç’ın vefatına ilişkin “Vefatı derin bir teessürle öğrendiğim, son devrin manevi liderlerinden Hasan Kılıç Hocaefendiye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Merhum Hasan Efendi ile kısa bir süre önce yüz yüze görüşmüş, kendisinin hayır duasını almıştık. Rabbim, ruhunu şad, mekanını cennet eylesin” demişti.