Tarikat Dizileri

Kültlere ve yaşamlarına dair çekilen dizi ve belgesel önerileri.

Gün geçtikçe her tarikatın ayrı bir hikâyesinin orta çıktığı bu zamanlarda izleyebileceğinizi düşündüğüm en iyi üç belgeseli ve diziyi derledim. İyi seyirler.

  1. Wild Wild Country

Kendi müritleri arasında Bhagwan Rajneesh, doğduğu ismi Chandra Mohan Jain olan ve çoğumuzun Osho adıyla bildiği Hindistan asıllı ruhani lideri konu alan bu belgesel 6 bölümden oluşuyor. Seride tarikat içerisinde görüntüler, müritlerin röportajları ve mürit olmayan kültün uzun bir süre yaşadığı Oregon bölgesindeki vatandaşların röportajlarını içermekte.

2. Waco: Madman or Messiah

1993'te yaşanan ve FBI'ın gerçekleştirdiği kuşatmayı konu alan bu filmde Branch Davidians ve örgütün lideri David Koresh'e yer veriliyor. Nasıl peygamber olduğuna müritlerini inandırdığı ve gücü elinde tuttuğunu anlatmakta. Belgeselde olaydan kurtarılanlardan görüntüler ve ses kayıtları mevcut.

3. Waco (2018)

Yine Waco katliamını konu alan bu dizi David Koresh'ten biraz saparak daha çok olayın kendisine odaklanıyor. Dizi 6 bölümden oluşmakta.

4. Takva (2006)

Türkiye yapımı olan bu film spesifik bir tarikatı içermiyor ancak birçok tarikatın işleyişine benzer olduğunu ve dinin ne kadar kurumsal bir şirkete dönüşebildiğini ortaya koyduğunu düşünüyorum.

1-4-3-2 sırasıyla izlemenizi öneririm.