Ortodoks Yahudilik: Dizi Önerileri

Ortodoks Yahudilik ile ilgili dizi ve seri önerileri.

  1. Unorthodox

Çıktığı zamanda belli bir kitle arasında popülerleşen bu dizi 4 bölümden oluşuyor ve bir kitap uyarlaması. Deborah Feldman'ın kaleme aldığı bu kitap kendisinin topluluğundan nasıl kaçtığını anlatıyor. Dizide ise kısa bölüm aralığına rağmen çok detaylı olmasa da bu mezhebin geleneklerini ve kurallarını öğrenebiliyorsunuz. Dizinin başrolünü Shira Haas almakta ve kendisi topluluğundan kaçmaya çalışan 17 yaşındaki Esther Shapiro'yu oynuyor.

2. Shtisel

Daha çeşitli bir oyuncu kadrosuna sahip bu dizi üç sezondan oluşuyor ve kalabalık bir aileye mercek tutuyor. Ailedeki her bir üyenin hikâyesinde bireysel olarak dinleriyle olan ilişkisini yakından görebiliyorsunuz. Ayrıca Yahudiliğin aile içi ilişkilere nasıl yansıdığını daha net gözlemleyebiliyorsunuz.

3. One of Us

Bir belgesel olan One of Us, Unorthodox'un hikâyesinin başlangıcına benziyor. Belgesel Brooklyn'deki topluluklarından kaçmış üç kişiye ses veriyor. Yaşadıkları travmaya ve dinle olan sorgulamalarına tanık oluyorsunuz. Dizi, aktivist ve yazar Chani Getter danışmanlığında ilerlemekte. Kendisi ağırlıklı olarak non-binary ve LGTBQ+ bireylerle çalışsa da kariyerinde topluluklarından ayrılmış Ortodoks Yahudilerine de oldukça önem vermiş.

4. Jewish Matchmaking

Biraz daha eğlenceli olan bu seri ise sadece Ortodox Yahudilerinin değil, bütün Yahudilerin flört ve tanışma dönemine bakıyor. Yahudilikte çöpçatanlık sistemi oldukça yaygın. Bu seride de bir çöpçatan olan Aleeza Ben Shalom'un danışanlarıyla serüvenini izliyoruz. Kendisi danışanlarına aday bulmaya kendini adamış, dolayısıyla izlemesi oldukça keyifli. Ayrıca Yahudiliğin geleneklerinden de bol bol bahsetmekten geri kalmıyor.

Size önerim 1 veya 4 ile başlayıp en son 3'ü izlemeniz. Şimdiden iyi seyirler.