İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul'un en iyi müze önerisi

Müze severlerin dikkatine İstanbul'un en iyi müzelerinden biriyle tanışmaya hazır mısınız? Hem mimarisi, sanat eserleri ve konumu ile aklınızdan silinmeyecek bir müzeden bahsedeceğim. İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır.

Müze üç ana birimden oluşmaktadır: Arkeoloji Müzesi(ana bina),Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi. Aralık ve nisan ayında buraya uğradım ama çalışma olduğu için Eski Şark Eserleri ve Çinili Köşk müzeleri kapalıydı. Bu görkemli yapının mimarı Alexandre Vallaury. Beni en çok etkileyen arkeoloji müzesinin Neoklasik mimarisi oldu. Müzenin içerisine girerken kendimi Roma'daymış gibi hissettim. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin Türkiye'deki önemi sadece tarihi ve kültürel değeri ile sınırlı değildir. Aynı zamanda bilimsel araştırmalar için de büyük bir kaynak niteliği taşımaktadır. Müzenin içinde bulunan araştırma laboratuvarları sayesinde arkeologlar ve tarihçiler burada sergilenen eserler üzerinde çalışma imkanı bulabilmekte ve yeni bilgilere ulaşabilmektedirler. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin koleksiyonu, farklı uygarlıklara ait binlerce eseri içerir. Bu eserler arasında Mezopotamya, Eski Mısır, Antik Yunan, Roma ve Anadolu medeniyetlerine ait değerli parçalar bulunmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde yer alan eşsiz eserler sayesinde Antik Yunan'dan Roma İmparatorluğu'na, Bizans'tan Osmanlı'ya kadar uzanan geniş bir tarihi perspektife tanık olabilirsiniz. 

Açıkçası beni en çok etkileyen yapıt İskender Lahit'i oldu. İskenderin mezarı olarak bilinen lahit üzerinde İskender'in kahramanlık sahneleri ve savaşçıları tasvir edilmiştir. Çinili müzesi kapalı olmasaydı ilk aşk şiir tabletini görmeyi çok isterdim. Sappho Başı'nın (Roma Dönemi portre örneklerinden olan Sappho Başı, Lesbos (Midilli) adasında doğmuş olan şair Sappho'ya aittir.) heykelini çok detaylı ve derin buldum. Osman Hamdi Bey'in müdürlüğe atanması ile çok önemli eserleri kazısı sayesinde gün yüzüne çıkartıp İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilettirmiştir. Ülkemize böyle eserleri kazandırdığı için Osman Hamdi Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum.Müzenin ücreti 340Tl ama müze kartı ile ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz.En çok hoşuma giden Gülhane Park'ının yakının da olup da bu manzarayı izleyebilmek çok hoşuma gitti. Müze'nin çıkışında yakınlardaki müzeleri gezebilir yada Gülhane Parkında dinlenebilirsiniz.