İstanbul Depremi
Resmi verilere göre, İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 291 artçı sarsıntı kaydedildi.
23 Nisan'da 6,2 büyüklüğündeki deprem büyük paniğe yol açtı. Resmi verilere göre, İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 291 artçı sarsıntı kaydedildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin ertesi günü İstanbul başta olmak üzere Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'da yaşayanlardan toplam 1399 yapı ihbarı alındığını açıkladı. Kurum, 7 binanın da az hasarlı olduğunun tespit edildiğini söyledi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise depremde birincil yaralanmanın olmadığını belirtti.
BBC Türkçe'ye konuşan Bilim Akademisi Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, bunlardan ilkinin depremin merkez üssünün kente uzaklığı olduğunu belirtiyor. AFAD'a göre Silivri'ye yaklaşık 23 km uzaklıkta meydana gelen depremin derinliği de 7 km kadardı.
Tüysüz'e göre, "Depremin odağı ne kadar uzaksa sizi o kadar az etkiler: İstanbul'un içinde aktif fay yok, faylar Marmara Denizi'nde. 6,2 olağan koşullarda yıkıcılığın olmadığı, (yıkıcı etkinin) ucu ucuna yeni başladığı bir büyüklük olarak düşünülebilir. Deprem büyükse süresi de uzun olur genellikle. 17 Ağustos depremi ve 6 Şubat depremlerinin ilk büyük sarsıntısı bir dakikadan uzun sürmüştü." 23 Nisan depremi toplam 13 saniye sürdü. Tüysüz, depremin süresinin büyüklüğüyle doğru orantılı olduğunu vurguluyor.
Marmara Denizi’nde gerçekleşen depremleri değerlendiren Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kamuoyunda sıklıkla dile getirilen "Büyük İstanbul Depremi" tanımının yanlış olduğunu belirtti. Ercan, İstanbul'un içinde bir deprem olmayacağını, beklenen depremin Marmara Denizi'nde, Topkapı Sarayı'nın 60 kilometre güneybatısında meydana geleceğini söyledi.
Prof. Dr. Ercan açıklamasında, "İstanbul denirse, 1. Jeofizik bilimi olarak yanlış adlama yapılır, 2. Halka korku salınır, toplumun tin yapısı etkilenir, 3. Yatırımlar, turizm etkilenir, 4. Sanayi kaçar, 5. Kuzey ormanları elden çıkar, 6. Düşmanı sevindirirsiniz" ifadelerine yer verdi. "Büyük İstanbul Depremi demek suçtur" diyen Ercan, depremin Avrupa Yakası'nın yaklaşık 25 kilometre güneyinde, 7 kilometre derinlikte, granit tabakası içinde gerçekleşeceğini kaydetti.
Yer bilimci Prof. Naci Görür, Cuma günü yaptığı açıklamada 23 Nisan'da İstanbul’da meydana gelen 6,2'lik depremle ilgili, ''Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti.'' dedi. Prof. Naci Görür, 23 Nisan depreminin uzun süredir beklenen 'Marmara Depremi'ni yaklaştırdığı görüşünde. Görür depreme dirençli kentler yaratılması gerektiği uyarısını da tekrarlıyor.
Her uzman farklı bir görüşe sahip olsa da İstanbul'da büyük bir deprem yaşanacağı biliniyor. Önemli olan şehirdeki yapıların bir ance depreme hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bununla birlikte şehirdeki nüfus ile sanayiinin depremi yaşamadan önce Anadolu'nun dört bir yanına göç ettirilmesi ana önceliklerden birisi olmalıdır.