Marmara Bölgesi’nde Yaşanmış Depremler

Marmara'nın tarihindeki depremler.

6 Şubat’ta yaşanan afetin acısını yaşadığımız ve yaralarımızı sarmaya çalıştığımız şu günlerde, ülkemizin en zorlayıcı gerçeğini bir kez daha hatırladık. Deprem, ne yazık ki genç oluşumlu olan ülkemizin yaşaması gereken bir doğal olay. Deprem, geçmişten günümüze sık sık yaşandı ve yaşanmaya da devam edecek. Yaşadığımız büyük üzüntü bizi doğal olarak müthiş bir endişeye sürüklemiş durumda. Toplumun her kesiminden birey, yaşadığı coğrafyanın deprem risk durumunu araştırmaya girişti. Umarız bu endişe bizi, bilimsel verilere ve bilim insanlarının dediklerine daha çok önem verdiğimiz yollara yönlendirir.

Türkiye’nin nüfus olarak en yoğun olan, sanayi ve hizmetin merkezi, ekonominin kalbi olan Marmara Bölgesi için uzmanlar, uzun yıllardır uyarılar yapmakta. Bu uyarılar, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli deprem için de Prof. Dr. Naci Görür gibi bilim insanları tarafından çok öncesinden yapılmıştı. Bilim insanlarının söylediklerine göre uzun yıllar enerji üretmeyen faylar veya çok sayıda düşük enerji ile oluşan depremler, bize çok büyük depremlerin olacağını haber veriyor. Büyük yıkımlara yol açmaması için böyle bir tehlikenin her an olabileceği bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor.

İşte daha önceden Marmara Bölgesi’nde kaydedilmiş önemli depremlerin sıralaması:

1) 447 Konstantinopolis Depremi

6.4 büyüklüğünde gerçekleşen bu depremin Konstantinopolis Surları’nda büyük hasar meydana getirdiği biliniyor. O tarihlerde Avrupa Hun Devleti’nin hükümdarı Attila, Konstantinapolis ve Roma’yı korkutmakta ve tehdit etmektedir. Yaşanan yıkımın bu sebeple olduğuna inanan halk, surlardaki hasarı kısa sürede onarmıştır.

2) 1509 Konstantinopolis Depremi

10 Eylül 1509 ‘da oluşan depremin büyüklüğü  7.2 olarak ölçülmüştür. 4000 ila 13000 arasında kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralanmış ve büyük yıkım olmuştur. Depremin sonrasında tsunami oluşarak şehrin surlarını aşmış ve çevre şehirlere de zarar vermiştir. "Küçük Kıyamet" (Kıyamet-i Suğra) olarak adlandırılan bu deprem, son 500 yıl içerisinde bölgede gerçekleşen en büyük depremler arasında gösterilmiştir.

3) 1556 Marmara Denizi Depremi

10 Mayıs 1556’da  Marmara Denizi'nin doğu kısmında, Orta Sırt Kuzey Fayı'nda meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve Bursa’da hissedildi. Fatih ve Ayasofya Cami’lerinde hasar yaratmıştır.

4) 1766 İstanbul Depremi

22 Mayıs 1766’da 7.1 kuvvetinde oluşan güçlü bir depremdir. 4000’den fazla kişinin öldüğü deprem, tsunami yaratmış ve doğuda İzmit, batıda Balkanlar’a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada hissedilmiştir.

5) 1953 Yenice-Gönen Depremi

18 Mart 1953’te Çanakkale’nin Yenice ilçesinin 12 kilometre doğusunda olan deprem sonucu, kayıtlara göre 265 kişi ölmüştür. Ancak ölü sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Yenice ile Gönen arasında fay kırığı oluşturduğu için ismi bu şekilde anılır. Gönen’de tüm binalar kullanılmaz hale gelirken Yenice’nin şehir merkezi ise depremden sonra başka bir noktaya taşınmak zorunda kalmıştır.