İstanbul’u Keşfediyorum: Balat

Balat'ı keşfe çıkmaya ne dersiniz?

İstanbul’u keşfediyorum serisinin ikinci bölümünde Balat semtini keşfe çıkıyoruz. T5 tramvay hattının yapılmasından sonra ulaşım daha kolaylaştığı için kolaylıkla bu semtte keşfe çıkabilirsiniz. Ayrıca Fener, Cibali ve Balat birbirine çok yakın olduğu içi yürüyerek birçok tarihi yapıyı ve sokakları gezebilirsiniz.

1) Kiremit Caddesi

Balat durağında indikten sonra hemen karşı yola geçerek balat turunuza başlayabilirsiniz. Eski İstanbul’u sizlere anımsatacak evlerle çevirili sokakları yürüdükten sonra renkli evlerin bulunduğu Kiremit Caddesi’ne uğrayabilirsiniz. Bu sokakta birbirinden farklı renklere sahip, cumbalı evleri görmeniz mümkündür. 19.yy’dan kalma olan bu evler  Osmanlı döneminden beri hala ayaktadır. Bu sokak turistlik olarak da ilgi çektiği için kalabalıkla karşılaşmanız doğaldır.

2) Fener Rum Erkek Lisesi

Balat, Bizans döneminden itibaren farklı topluluklara, kültürlere ev sahipliği yapmış  bir semt olduğu için farklı kültürlerle ait yapılar da bulunmaktadır. Bunlardan biri halk arasında kırmızı mektep olarak da bilinen Fener Rum Erkek Lisesi’dir. Kırmızı mektep olarak adlandırılmasının sebebi binanın inşasında kırmızı tuğlalar kullanılmasıdır. İhtişamlı yapısı ile dikkat çekicidir. Bu yapının içini gezebilmek için özel izin gerekmektedir. Bu durum biraz üzücü olsa da dışarıdan görüntüsünün bile sizleri büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz.

3) Renkli Merdivenler

Balat’ın renkli evlerinin yanı sıra renkli merdivenleri de insanlar tarafından ilgi odağıdır. Renkli merdivenlerde güzel fotoğraflar çekinebilir, hemen yanındaki İncir Ağacı kahvesinde soluklanıp bir şeyler içebilirsiniz. Renkli merdivenleri uzun uzun çıktıktan sonra önünüze çıkan yolda ise deniz manzarasını görebilir yine burada fotoğraflar çekinebilirsiniz.

4) Sveti Stefan Bulgar Kilisesi (Demir Kilise)

Balat’ın renkli evlerini, renkli merdivenlerini, sokaklarını gezdikten sonra başladığımız noktaya geri dönerek Demir Kilise adı verilen Sveti Stefan Bulgar Kilisesini de ziyaret edebilirsiniz. Tamamen demirden yapıldığı için bu kilise Demir Kilise olarak da bilinmektedir. Osmanlı döneminde Bulgarlar, bu kiliseyi inşa ederek Rum Ortodoks Kilisesi’nden bağımsız olduklarını ilan etmişlerdir. İlk başta ahşaptan yapılan bu yapı yangından sonra tamamen demirden yapılmıştır. Tarihi ve mimari açıdan önemli olan bu kiliseyi 9:00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

5) Balat Sahili

Bulgarlar için önemli olan Demir Kiliseyi ziyaret ettikten sonra birkaç adımda sahile ulaşabilirsiniz. Gezi sonrası sahilde dinlenerek deniz havası alabilir, ya da sahil boyunca yürüyebilirsiniz. Sahile çok yakın olan Tramvay durağından ise tramvaya binerek denizi izleyerek gezinizi bitirebilirsiniz.