Ivır Zıvır Satın Almak: Sürpriz Yumurtalar, Sürpriz Paketler

Ivır zıvır satın almak size ne hissettiriyor?

Dünyada birçok ıvır zıvır çeşidi var. Minik oyuncaklar, büyük oyuncaklar, mutfak eşyaları, makyaj malzemeleri, anahtarlar... Özellikle minimalist olmayan tüm insanlar minik şeyler satın almanın insana verdiği keyifte hemfikirdir diye düşünüyorum. Yıllardır piyasada olan sürpriz yumurtaları satın almak da bu keyiflerden birisi. Hem çikolataya hem de sürpriz bir oyuncağa sahip oluyorsunuz. Son zamanlarda bu tarz şeylerin daha çok popülerleştiğini söyleyebiliriz. Hatta son zamanlarda bu tarz ürünleri tüketen yaş gruplarının da arttığını söylemek yanlış olmaz. Yalnızca sürpriz yumurtalar değil aynı zamanda içinden ne çıkacağını bilmediğimiz sürpriz paketler, sürpriz kutular da piyasada popülerleşmiş durumda. İngilizcede genelde “blind box” ya da “blind bag” olarak adlandırılan sürpriz paketler nereden çıkmış, neden bizi eğlendiriyorlar, birlikte bir göz atalım.

1980’lerde Japonya’da fukubukuro (şanslı paket) adı altında, işletmelerin ellerinde kalan ürünlerini envanterden çıkarmak ya da yeni ürünlerini tanıtmak amacı ile bir araya getirerek gizli paketler oluşturmalarıyla ortaya çıkmıştır. Bu paketler de günümüzde varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Seneler geçtikçe bu tarz paketler ve kutular dünyaya yayıldı. Çin menşeili Pop Mart günümüzde blind box üretiminde bayrağı önde sallayan şirketlerden.

Japonya menşeili Dreams şirketi de son zamanlarda blind boxları ile piyasanın en değerli koltuklarında yerini alıyor. Şirketten çıkan ve “O, size mutluluk getirebilir.” sloganı ile satışa sunulan Sonny Angel figürleri tüm blind box severlerin gözdesi olmuş durumda. 

photo by: @litolbebis (instagram) Sonny Angel figures

Peki bunları satın almak insanlara neden iyi geliyor?

  1. Şaşırma ihtiyacı/heyecanı: Paketlerin içinden ne çıkacağını bilmemek insan hayatına, ufak da olsa, bir heyecan katıyor.
  2. Koleksiyon yapabilme motivasyonu: Neredeyse tüm sürpriz paketlerde aynı seride bulunan bir diğer figür ya da eşyaların gösterildiği bir kağıt çıkar. Serinin hepsini tamamlamak için sübliminal bir mesaj veriyorlar.
  3. Sevimlilik psikolojisi: Bu tür paketlerin içerikleri genelde küçük ve sevimli şeyler oluyor. Sevimli şeyler görmek insanlarda oksitosin hormonu salgılatılıyor. Bu hormonda bağlılık duygusuna sebebiyet veriyor.
  4. Değiş tokuş etkinlikleri ile sosyalleşme: Türkiye'de böyle etkinlikler pek fazla yapılmasa da (zaten birçok blind box/blind bag ürünü ülkemizde yok) yurt dışında değiş tokuş etkinlikleri düzenlenerek koleksiyonerler ve aynı zevklere sahip insanlar bir araya gelmiş oluyor.


Kaynak: https://generasian.blog/2023/03/24/diving-into-blind-box-culture/

https://www.realsimple.com/health/mind-mood/cuteness-psychology-why-we-love-tiny-things

*Kapak resmi şahsıma aittir.