İyi günde, kötü günde

Gelin ve damat sonsuza kadar birbirlerini sevmek için söz verirler. Ya sonrası?

Evlilik, iki insanın hayatlarını birleştirmesiyle başlayan uzun bir yolculuk. Bazen yolunda bazen de sorunlu geçebiliyor. Her ilişkide kavgalar olabilir. Bu kavgalar aradaki saygıyı bitirmedikçe önemli değildir, tolere edilebilir. Ancak hakaret, küfür ve daha da beteri fiziksel şiddet varsa o evlilik tekrar gözden geçirilmelidir. Sorulmalı; bu evliliğe devam etmek bana iyi geliyor mu? Cevap "hayır" ise duygular gözardı edilmeden gereği yapılmalıdır. Yolları ayırmak en son çaredir. Önce güvenilir birinin hakemliğine başvurulmalıdır.

Aşkın en güzel hali temiz bir birlikteliktir. O sevgi ve saygı ortamında büyüyen çocuklarla anne babaların ilişkisi dünyadaki cennet gibidir. Çünkü sizi çok seven sizin de onları çok sevdiğiniz anne babanız varsa daha ne isteyebilirsiniz ki? O helal dairede büyümüş çocuklar aşk meselelerinde sorun yaşasa ağlayabilecekleri hazır iki omuzları vardır. Bu en büyük nimettir. Aile kurumu korunup kollanmalıdır. O, mutlu bir toplumun garantisidir. Evlilik teşvik edilmeli. Evlatlarımız evlenilmek istenecek kişiler olarak yetiştirilmelidir. Sanki evlilik çağına gelmiş birey, bulunmaz hint kumaşıymış gibi adayların kusursuz olması beklenmemelidir. Gerçekçi ve adaletli olunmalıdır.

Eşler, bazen çocuklarına karşı yanlış davranışlarda bulunabilir. Hiçbir zaman suçlama veya bağırma ile tepki verilmemelidir. Sakin bir anda çocuklara daha iyi nasıl davranabileceği anlatılmalıdır. Eşim geçen kızıma bağırdı. Haliyle o da ağladı, ama hala babasına sarılıyordu. Ben de sinirlenmeye başladığında onu uyumaya zorlamamasını, kendi haline bırakmasını söyledim. O da onayladı. Böylece eşimi kırmadan kızımı korumuş oldum. Evlat sevgisi, gün geçtikçe içimde büyüyor. Kendini çocuk sahibi olmaya hazır hisseden herkese bu mutluluğu tatmayı dilerim. Ben hiç bir sevdiğimin üzerine bu kadar titrememiştim. Gözlerinde bu kadar kendimi görmemiştim. Anne olmak bambaşkaymış. Olunca anladım.

Eşler birbirlerini kıskanabilir. Fakat, takıntıya varan kıskançlık yanlıştır. Karşı taraf bu tarz bir kıskançlığı sevgiden zannetmemeli, sahiplenmenin verdiği güven hissiyatıyla karıştırmamalıdır. Takıntı sahibi aşamıyorsa bir uzman desteği almalıdır.

Kadınlar ilgi ister. Erkek, eşine değer verdiğini belli eden sözcükleri sürekli olarak söylemelidir. Bazen küçük sürprizler yapmalıdır. Kadın da eşinin hoşlanacağı iltifatları ve jestleri sürekli yapmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir ilişki sürdürülebilir.

Birbirine denk iki kişinin uyumlu dansını kapsayan evlilik, umarım kıymeti bilinen bir yol olur. Gençler cinsiyetleriyle barışık içi huzurlu insanlar olurlar.