İzlemeye Değer Bollywood filmleri

Sandığınızdan daha ilgi çekici ve doyurucu bir dünyaya adım atmak ister misiniz?

Uzun süreleri, sahne aralarına giren müzikler ve aşina olduğumuzda çok farklı kültürlere sahip olmalarıyla hint sineması her film severin tercihi olmayabiliyor. Ancak ön yargıların bir kenara bırakılıp izlenmesi gerektiğini düşündüğüm yapımları sizin için derledim.

Veer-Zaara (2004)

Bollywood’un efsane yapımcı/yönetmeni Yash Chopra’nın hayata veda etmeden önce yönettiği son film olma özelliğini taşıyan bu eser bir aşk hikayesini anlatıyor. İki aşığın arasına giren ülke sınırları ve sınır tanımadan birbirlerini seven Veer (Shah Rukh Khan) ve Zaara (Preity Zinta). Biri pakistanlı diğeri hindistanlı olunca aşkları imkansızlıklarla sınanıyor. Çok dramatik de olsa, güzel ve başarılı oyuncular, harika bir yönetmen sayesinde muhteşem bir görsel şölen izleyenleri bekliyor.

Mohabbatein (2000)

Dışardan baktığınızda “Bu görüntü biraz tanıdık sanki” diyeceğiniz ve nereden tanıdık geldiğini size söylediğimde şaşıracağınız bu yapım Yash Chopra’nın oğlu Aditya Chopranın kaleminden çıkıyor. Yönetmenliğini de o üstleniyor. Filmin çıkış noktası Ölü Ozanlar Derneği. Mohabbatain, karma eğitimin olmadığı bir erkek üniversitesinde geçiyor. Ana karakterlerimizden üçü bu okulda okuyorlar. Okul sahibi çok katı ve gaddar biri. Üç genç adam aşkı bulduklarında, onlara kavuşmak için her şeyi yapıyorlar. Çünkü okul müdürünün dikine giden harika bir müzik öğretmeni işe başlıyor. Kavuşabiliyorlar mı diye düşünmeyin ve filmi izleyin lütfen. Film yaklaşık dört saat (evet bence de yok artık), ve hepimizin dikkat süresi zedelenmiş durumda. Ancak film bize aşk hakkında güzel bakış açıları sunuyor. Dört saat boyunca aralıksız dram ve romantizm.

Moonu (3) (2012)

Bu film aslında bir neslin gözyaşlarına hakim olmakta zorlanarak izlediği “Delibal” filminin orijinalidir. Mental hastalıklara dikkat çeken film, yine Türkiye’de reklam filmlerinde kullanılmış ve usta şarkıcı Sertab Erener'in müziğini kullandığı "Why This Kolavari Di" şarkısı da bu filmde. Filmi çok fazla anlatmak istemiyorum, içi dolu ve izlediğinize pişman olmayacağınız bir film olduğundan eminim. Lütfen izleyin.

Om Shanti Om (2007)

Bazı hesapları kapatmak için tek yaşam yetmez.

Sektöre Deepika Padukone’u kazandıran film, görsel şölenin kraliçesi multi yetenekli Farah Khan’ın elinden çıkıyor. Film iki farklı zaman diliminde geçiyor. İlk yarı 1970'lerde diğer yarısı da 30 yıl sonrasını anlatıyor. Bir figüran olan Om (Shah Rukh Khan), Shantipriya (Deepika Padukone) isimli ünlü bir oyuncuya aşık ve ona kavuşma hayalleriyle yanıp tutuşuyor. Kader onları bir araya getiriyor ama tanışmaları, kavuşmaları için yeterli değil. Farah Khan bu filmde sektöre kinayeli bakışlar attığı sahnelere de bolca yer vermiş. Dram- komedi olan film, her sahnesi izleyiciyi kendine bağlıyor. Film müziklerinden bahsetmiyorum bile. Hele KK'nin seslendirdiği Ajab Si... Kelimeler kifayetsiz kalıyor.

Kho Gaye Hum Kahan (2023)

Diğer yapımların yanında en güncel olan bu film, üç yakın arkadaşın birlikte geçirdikleri zamanları anlatıyor. Dijital dünyada insan ilişkilerinin (eğer izin verirseniz) ne kadar saçma sapan hallere gelebileceğini anlatan film, 20'lerinin başlarında hayata karışmaya çalışan üç gencin kendi yaşantılarıyla, izleyicilere yalnız olmadıklarını hatırlatıyor. Nepotismin ekmeğini yediği için hintli izleyiciler tarafından çok sevilmeyen Ananya Panday'ın izleyicileri şaşırtan film, genç izleyicilerden tam puan alıyor. Ayrıca diğerlerine göre daha kısa ve daha az müzik içeriyor. (Eğer duyguların müzikle ve dansla ifade edilmesine karşıysanız hoşunuza gidebilir :))

Umarım bahsettiğim filmlere ve Bollywood sektörüne bir şans verirsiniz.