Japon caz müzisyeni Hiromi'nin kariyeri ve albümleri

Modern zamanların en iyi caz müzisyenlerinden Hiromi'nin albümlerine ve kısaca kariyerine bir göz atalım.

Hiromi, 26 Mart 1979'da Hamamatsu, Japonya'da dünyaya gelen bir Japon caz müzisyenidir. Hiromi, ilk Telarc CD'si olan "Another Mind"ı 2003'te yayınlayarak, Batı ve Doğu'daki eleştirmenleri yaratıcı enerjisiyle etkilemeyi başardı. Cazı, klasik müzik ve pop müziğiyle harmanlayarak doğaçlama ve kompozisyonla birlikte yeni bir füzyon yaratmıştır.

Albümü "Silver Lining Suite" 2021' de çıkış yapmıştır, Hiromi, virtüözlüğünü ve duygusal derinliğini ortaya koymuş, pandemi döneminin ortasında yaratıcı ve umutlu bir şekilde geçirdiği dönemi müziğine yansıtmıştır.

Tokyo Blue Note'ta sınırlı kapasiteyle canlı yayınlanmış ve Hiromi'nin virtüözlüğü ve duygusal piyanosu, yaylı dörtlü ve Yeni Japon Filarmoni Orkestrası'nın yöneticisi Tatsuo Nishie'nin rehberliğinde dinleyicilere sunulmuştur. Sonuç olarak, klasik ve caz müziğin birleşimiyle ortaya çıkan bu albüm, rock müziğinden ilham alınan enerjisi ve sinematik estetiğiyle dikkat çekmektedir. Hiromi, kendi müziğinde bu unsurları birleştirerek özgün bir ifade ortaya koymuştur.

Piyanistin de dediği gibi: "Sadece iki tarz olduğuna inanıyorum: birincisi kalbime dokunan, ikincisi ise kalbime dokunmayan. Sadece kalbime dokunan müziği çalarım. Albüm, belirsizlik ve yalnızlık duygularıyla dinleyicilerini duygusal bir yolculuğa çıkarıyor. 2020'nin trajedisinden ve öngörülemezliğinden, piyanist bu zor zamanlarda güç ve iyimserliği müziğinde yansıtmıştır.

Hiromi, 26 Mart 1979'da Hamamatsu, Japonya'da doğmuştur. İlk piyano dersini 6 yaşında almış ve ilk öğretmeni Noriko Hikida, Hiromi'yi sezgisel ve aynı zamanda müzik tekniği bakımından cesaretlendirmiştir. Hikida, Hiromi'ye klavye üzerinde renk konsepti uygulayarak müziği hissetmesini sağlamıştır: "Enerjisi her zaman çok yüksekti ve çok duygusaldı," demiştir. Hiromi, Hikida hakkında şunları da söylemiştir: "Benden belirli dinamiklerde çalmamı istediğinde bunu teknik kavramlarla değil, eğer parça tutku doluysa kırmızıyı çal, eğer yumuşak tonda ise maviyi çal derdi. Bu sayede müziği gerçekten kalbimle çalardım, kulaklarımla değil."

Hikida, Hiromi'yi caz piyanisti yapmayı ve onu Erroll Garner ve Oscar Peterson gibi ünlü isimlerle aynı seviyeye getirmeyi istemiştir. Altı yaşında YAMAHA Müzik Okulu'na kaydolan Hiromi, burada kendi müziğini bestelemeye başlamıştır.

1999'da Hiromi Amerika'ya taşındı ve Boston'daki müzik kolejine kaydoldu. Orada sanatsal duyarlılığını geliştirdi. "Müziğe bakış açımı o kadar değiştirdi ki," diyerek anlatmaya devam etti: "Bazı insanlar cazdan hoşlanır, bazıları klasikten hoşlanır, bazıları rocktan hoşlanır. Herkes beğendiği müzisyene çok bağlıdır. Her zaman tartışırlar: 'Bu herif en iyisi' ya da 'Hayır, bu adam en iyisi' fakat bence çoğu başarılı. Her müzik tarzını benimseyebilirim, metal müzikten klasiğe kadar her şeyi dinleyebilirim."

Berklee'deki öğretmeni usta caz basçısı ve aranjör Richard Evans, aranjman ve orkestrasyon dersleri veriyordu. Evans, Hiromi'nin demo kasetini efsanevi piyanist ve grup lideri Ahmad Jamal'a götürmüştür. "Profesör Evans çalışmamı çok beğendi," diyerek o günleri anımsayan Hiromi, "Ve o da (Ahmad Jamal) demoyu beğendi – buna inanamıyordum, o çok cesaretlendirici ve destekleyici biriydi. O inanılmaz bir insandı," demiştir.

Evans ve Ahmad Jamal, piyanistin ilk albümü "Another Mind"ın prodüktörlüğünü ortak olarak yapmışlardır. Jamal, Hiromi'nin sanatsal gelişimine büyük ilgi göstermiş ve "O sadece muhteşem," demiştir. "Müziği, karşı konulmaz ruhu ve cazibesi ile birlikte hayal edilmeyecek müzikal yüksekliklere ulaşmasını sağlıyor." "Another Mind" albümü, Kuzey Amerika'da ve Hiromi'nin anavatanı Japonya'da büyük bir başarı kazanmıştır. Albüm, Japonya Kayıt Birliği tarafından yılın caz albümü ödülünü almış ve 100.000 birim satışla para ödülü kazanmıştır. Hiromi'nin ilk albümü, sadece gelecekte neler olacağına dair bir öngösterimdi.

İkinci albümü "Brain" 2004 yılında Surround Music Awards tarafından Horizon ödülünü kazanmış, ardından Swing Gazetesi'nden New Star ödülü ve Jazz Life tarafından Altın Albüm ödülünü kazanmıştır. Ayrıca, HMV Japan ve Japan Music Pen Club'dan Japon Sanatçı ödülüne layık görülmüştür. 2005'te "Brain" albümü, Swing Gazetesi okurları tarafından yılın albümü seçilmiştir.

2006 yılında Hiromi, Boston Müzik Ödülleri'nde en iyi caz gösterisi ödülünü almış ve Guinness Jazz Festivali'nde Rising Star ödülünü kazanmıştır. 2006'da yayınlanan "Spiral" albümü yılın cazcısı ödülünü kazanmış, aynı zamanda yılın piyanisti ve Swing Gazetesi okurlarının seçtiği yılın albümü ödüllerini de almıştır.

Hiromi'nin ödül serisi 2007 yılında "Time Control" albümünün piyasaya sürülmesiyle devam etmiştir ve 2008'de "Beyond Standard" yayınlanmıştır. Ardından, "Sonicbloom" albümü gelmiştir. Bu albüm, özenle seçilmiş bir grup ile yapılmıştır. Grupta gitarist Dave "Fuze" Fiuczynski, basçı Tony Grey ve davulcu Martin Valihora yer almıştır.

2009 yılı, Hiromi için çok önemli bir yıl olmuştur. Bu yıl, efsanevi caz piyanisti Armando "Chick" Corea ile 17 yaşında Japonya'da tanışmış ve ikili Tokyo'da nesiller arası ve kültürler arası bir canlı duet yapmıştır. Bu duet iki CD'den oluşmuştur. Ayrıca, Jazz in the Garden basçısı Stanley Clarke ile birlikte çalışmış ve Chick Corea'nın önemli grup arkadaşı davulcu Lenny White ile beraber çalmıştır. Haziran ayında, aynı sene Hiromi iki konser DVD'si yayınlamıştır; konserlerin ikisi de Tokyo'da kaydedilmiştir. Hiromi'nin "Canlı Konseri" ve "Hiromi Sonicbloom Canlı Konseri" adlı DVD'leri, farklı grup üyelerinin çalışlarını içermektedir.

2010 yılında Hiromi, "Place to Be" albümünü yayımlayarak etkileyici ve içten bir solo piyano performansı sergilemiştir. Bu albüm, Hiromi'nin dünyanın pek çok yerine yaptığı seyahatlerden ilham alarak oluşturduğu akustik bir seyehatname gibidir. Solo seansının 10 yıl sonra tekrar kaydedilmesiyle gelişimini görmek isteyen Hiromi, 40. yaş dönümüne kısa bir süre kala "Spectrum" albümünü 2019'da kaydetmiştir. 30'larının ortalarındaki olgunluğunu ve yaptığı besteleri kutlamak amacıyla bu albümü yayımlamıştır.

"Place to Be" albümünü Blue Note New York'ta Hiromi'nin DVD solosu takip etmiştir. DVD, 2010'da 20 ve 21 Ağustos'ta Blue Note New York'ta kaydedilmiştir. DVD, 11 orijinal parça, röportaj klipli bonus video ve performans materyalleri ile Hiromi'nin dünya genelindeki favori şehirlerinden oluşan videolar içermektedir.

2011 yılında yayımlanan albüm "Voice", Hiromi'nin insanların iç sesini yakalamak istediği ve onlarla üç boyutlu bir ses yarattığı bir çalışmadır. Albüm, piyano, kontrabas gitarcı Anthony Jackson ve davulcu Simon Phillips'ten oluşan bir trio ile çalınmıştır. Hiromi Jackson ile çaldığı için daha çok ünlendi. Sonrasında efsanevi basçı Stanley Clarke, Hiromi'yi arkadaşlarına kendisinin önerdiğini söylemiştir.

Hiromi'nin içinde bulunduğu Stanley Clarke Band, 2011'de modern caz albümü GRAMMY ödülünü kazanmıştır. Hiromi, bu dönemde yolunu ayırmış ve 2013 için bir sonraki albümü "Move"u yazmıştır. Aynı yıl, 61. Annual International Critics Poll'de etkileyici başarılara imza atmış ve Downbeat Jazz Magazine'de "Jazz Piyanisti" ve "Yükselen Yıldız" ödüllerini kazanmıştır. 2013 yılında George Wein'in jazz festivalinde sahne almış ve aynı zamanda festivalin 60. Yıldönümü 2014'te kutlanmıştır.

"Alive" albümü, 2014'te trio'nun dönüşüyle büyük ses getirmiştir. Phillips'in yaratıcı ve şiirsel davul çalışmaları, Jackson'un akıcı ve karanlık bassları, Hiromi'nin dahi ve tutkulu doğaçlamasına harika bir destek sağlamıştır. Atmosferik ve geniş kompozisyonlar, üçlünün duygusal sempatikliğini gün yüzüne çıkarmıştır. Üçlünün 10. DVD'si "Spark", daha anlatısal, geniş kapsamlı ve duygusal bir iş olarak çıkmıştır. Şaşılacak bir şey değil ki Downbeat Magazine, büyük üçlü için "her türden çalan çok heyecan verici bir grup" şeklinde yazmıştır.

2017 yılında, Montreal'de Kolombiyalı arp virtüözü Edmar Castaneda ile birlikte çalmıştır. Castaneda'nın farklı bir renk paleti vardır. İroniktir ki Hiromi'nin ikinci solo albümü "Spectrum", yalnızlığın bir seçim değil, bir zorunluluk olduğunu göstermiştir. Hiromi, bu durumları aşarak nefes kesici bir albüm olan "Silver Lining Suite"yi yayınlamıştır. Çok zor bir yıl olmasına rağmen, "Spectrum" albümü piyanistin birçok müzik türüne olan tutkusunu ve müziğinde yakaladığı melodilerle zor bir yıldan ilham aldığını göstermiştir.

Hiromi, 2023 yılında yayınladığı ve hala turnelere çıktığı "Sonic Wonderland" isimli albümle caz müziği ile klasik müziğin arasındaki sınırları kaldırarak caz severleri etkilemeye devam ediyor.