Japonya' da Çay Serenomisi
Her dilde, her kültürde çayın farklılığı
Japonlarda çay serenomilerini sıradan bir durum olarak gerçekleştirmiyorlar. Bu durum Japonlar için belirli kuralar ve nizam arz ediyor. Japoncada çay serenomisi ya '' chanoyu'' ya da ''chada'' denilmekte ve çay içmek için özel bir yere, araçlara ve prosedürlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Din adamlarının yaptıkları meditasyonlarına yardımcı olması için ve MS. 13.yy' da kendi kültürlerini sergilemek için rafine bir faaliyet olarak benimsemişler.
Çay içmeyi bir sanat haline getirerek özel bir oda, odaya ait olan peyzajlı bir bahçe, çay içerken kullanılan ince porselenler durumun bileşenleri haline gelmiş.
Çay İçmenin Kökeni
İlk olarak çay, Çin' de ortaya çıkmıştır. Çin din adamlarının daha çok ibadet etmek için hazırladıkları çay, kendilerine destek amaçlıdır. Çünkü bu şekilde uykularının azalmasına yardımcı olmaktadır.
Pahalı bir içecek olarak kabul edilen çay, üst sınıf insanlarının içeceği olarak kabul ediliyordu. Tüccarlar, ziyaretçiler ve diplomalar aracılığı ile MS. 8.yy'. da Japonya' ya gelmiş, 13.yy' da ise Japonya' da yayılmaya başlamıştır.
Japonya' da çay ustası Sen no Rikyu' dur.
MS. 17 yy' a gelindiğinde artık çay, sadece üst sınıflarda değil halk arasında da yayılmaya başlamıştır.
Çayın Hazırlanma Anı
Doğru oda hazır hale getirildikten ve doğru ekipmanlar ile prosedürde sağlanan uygunluk sonrası yapılacak tek şey çay yapmak olacaktır.
Ev sahibinin hareketlerinin önemli olması,
Kişinin sessiz olması,
Çay öncesi gerekli olan tüm ekipmanları misafirlerin önüne koyması gibi durumlar ayarlanırken, çay kutusu ve bambu kepçe önce bezle temizlendikten sonra sıcak su, çay kaselerine azar azar dökülür. Ardından toz çay eklenir ve köpüklü hale getirilir. Ve çaylar küçük yudumlarla içilir.
Görüyoruz ki Japonlarda törensel bir çay ziyafeti, antidepresan olarak addedebilirken bizde harareti alan bir çicek türü. Her milletin kendine göre farklı kültüre sahip olması gibi yorumlayışıda farklı oluyor tabi.