Japon Mitolojisindeki Üç Diyar

Japon mitolojisindeki üç diyar hakkında bilgi.

Japon mitolojisine göre evren üç katmandan oluşur: Gök, yer ve yer altı.

Takamagahara: Yüce Gök Kamileri ile Güneş Megamisi Amaterasu'nun yaşadığı üst dünyadır. Hükümdarı Amaterasu'dur.

Ashihara no Nakatsu Kuni: Izanami ile Izanagi'nin yaratmakla görevlendirildiği orta dünyadır.

Yomi no Kuni: Yer altı dünyasıdır fakat diğer mitolojilerdeki gibi ölülerin ruhlarına işkence edilen bir âlem değildir. Hükümdarı Izanami'dir.

Bunlara ek olarak varlığından söz edilen üç diyar daha vardır: Kök, deniz ve deniz altı. Bu yazımda bu üç diyardan bahsedeceğim.

Ne no Kuni

Nihon Shoki'de Ne-no-kuni veya Soko-tsu-ne-no-kuni, ayrıca Kojiki'de Ne-no-kata-su-kuni veya Haha-no-kuni olarak da adlandırılır, Japon mitolojisinde bir yeraltı dünyasına atıfta bulunur. Bazen mitlerdeki bir diğer yeraltı dünyası olan Yomi ile Tokoyo-no-kuni ile aynı olduğu düşünülür. Bu üç alem arasındaki ilişki konusunda net bir fikir birliği yoktur.

Tanrı Susanoo, Ne-no-kuni'nin hükümdarı olarak tanımlanıyor. Bu pozisyonu nasıl üstlendiğine dair farklı anlatımlar var:

Kojiki'ye göre, Izanagi çocuklarına çeşitli alemlerin yönetimini verdiğinde: Amaterasu "Yüksek Cennet Ovası"nı (Takamagahara) aldı, Tsukuyomi "Gecenin Hakimiyeti"ni (Yoru-no-wosu-kuni) aldı ve Susanoo "Deniz Ovası"nı aldı. Susanoo bu emri görmezden geldi ve ölen annesi Izanami'nin kaybı için ağlamaya devam etti, öyle ki ağlaması ölüme ve yıkıma yol açtı. Susanoo'nun isteği üzerine, Izanagi onu annesinin yanında olmak için Ne-no-kata-su-kuni'den kovdu. Izanami'nin ölümüyle ilgili önceki bölümlerde bu topraklara Yomi deniyordu.

Nihon Shoki, Susanoo'nun işlediği çeşitli kötü eylemler nedeniyle Takama-ga-hara'dan sürgün edildiği ve (Soko-tsu-)Ne-no-kuni adlı bir yere gittiği bir bölümü anlatırken Ne-no-kuni'den kısaca bahseder.

Kojiki'ye göre, Ōkuninushi Ne-no-kuni'yi ziyaret ettiğinde ve Susanoo'ya hakaret ettiğinde, yılanlar, kırkayaklar ve eşek arılarıyla dolu bir evde uyuması anlatılan üç çileyi aşması istendi. Bu bazen Ne-no-kuni'nin yeraltı bir alem olduğuna dair başka bir ipucu olarak alınır. Efsanenin bir açıklaması, Ōkuninushi'nin denemelerini, kişinin yeni bir hayata yeniden doğmasına neden olan başlatma ayinleri yoluyla sembolik bir ölümle karşılaştırır. Bu hikayede ölüm kirletmez; yeniler. Ölüler diyarı aynı zamanda yaşam güçlerini, tama'yı da içerir.

Michiae no matsuri norito, tanrılardan kötü varlıkların Ne-no-kuni-Soko-no-kuni'ye zarar vermesini engellemelerini isteyen eski bir Şinto duasıdır. Altıncı ayın büyük arınma (harae) töreninde gerçekleştirilen Minatsuki no tsugomori no ōharae (no norito), ayrıca kısa Ōharae no kotoba, Ne-no-kuni-Soko-no-kuni'yi "Büyük Deniz Ovası"na, yani okyanusa yerleştirir.

Tokoyo no Kuni

Tokoyo ayrıca Kakuriyo veya Taikaikan olarak da bilinir, Şintoizm'de bir alemdir. "Öteki dünya" olarak görülmesine rağmen, mutlaka öbür dünyada bir yer olarak görülmez, daha çok birçok yorumu olan efsanevi bir alem olarak görülür. Çeşitli kami ve ataların ruhlarının ebedi gençlikle yaşadığı bir yer olduğuna inanılır. Motoori Norinaga, Tokoyo'yu üç türe ayırmıştır; sürekli karanlık bir dünya, insanların asla yaşlanmadığı bir dünya ve denizin ötesinde bir dünya.

Ne-no-kuni bazen Tokoyo no Kuni veya alternatif olarak yeraltı dünyası Yomi ile aynı kabul edilir. Bu üç alem arasındaki ilişki konusunda net bir fikir birliği yoktur.

Tokoyo ile ilgili çeşitli hikayeler, Kojiki ve Nihongi gibi klasiklerde bulunabilir; bunların arasında Tajimamori'nin İmparator Suinin döneminde ölümsüz olmasına yardım etmek için Tokoyo'ya seyahat etmesi hikayesi de vardır. İmparatoriçe Kogyoku döneminde Tokoyo tanrısına adanmış fanatik bir tarikatın ortaya çıktığı söylenir.

Watatsumi no Kuni

Watatsumi, ayrıca Wadatsumi olarak telaffuz edilir. Efsânevi bir kami, Japon ejderhası ve Japon mitolojisinde koruyucu su tanrısıdır. Ayrıca bu tanrıya adanmış bir diyar da vardır. Ōwatatsumi no kami'nin (denizin büyük tanrısı) deniz tanrısı Ryūjin'in ( ejderha tanrısı) ve ayrıca sırasıyla üst, orta ve alt denizleri yöneten ve Izanagi'nin Yomi'den, "yeraltı dünyasından" döndüğünde ejderhanın kanını yıkarken yaratılan Watatsumi Sanjin'in ( üç Watatsumi tanrısı) başka bir adı olduğuna inanılır.

Deniz tanrısı Watatsumi'ye adanmış çok sayıda Şinto tapınağı vardır. Bazı örnekler arasında Osaka'daki Sumiyoshi-ku'daki Ōwatatsumi jinja veya Daikai jinja, Kobe'deki Tarumi-ku'daki Watatsumi Tapınağı ve Kitakyūshū'daki Kokura Minami-ku'daki Watatsumi jinja bulunur.

Watatsumi adası, ayrıca bazı oyunlarda görebileceğimiz bir yerdir. Genshin adlı oyunda Watatsumi adası Inazuma adlı bölgenin içinde bulunur.