Kadın Bedeni Politik Midir?

Only Fans Platformu ve Odtü Mezuniyeti Pankartı Tartışmaları.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada çokça tartışılan 'Onlyfans' içerikleri ve bu içeriklere özendirme üzerine ODTÜ mezuniyetinde 'Kadın Bedeni Politik Değildir! Bedene Özgürlük& Sansürsüz Link: odtufans.com' yazılı bir pankart taşındı. Peki gerçekten kadın bedeni politik değil midir?

Öncelikli olarak biraz onlyfans platformu ve bu konudaki tartışmalarla ilgili bir şeyler yazmak istiyorum. Onlyfans platformu tüm dünyada oldukça yaygın kullanılan, insanların oluşturdukları hesaplarına yükledikleri içerikleri sayfalarına abone olan kişilerin belirli bir ücret karşılığında görebildiği bir sosyal medya platformudur. Tek seferlik bahşiş, görüntüleme başı ödeme ve aylık ödeme ücreti, içerik üreticilerin kazanç modellerini oluşturmaktadır. Genellikle tanınmış kişilerin, yani belirli bir hayran kitlesi oluşturmuş kişilerin, hayranlarına özel olarak paylaşımlar yaptığını görürüz. Mesela dünyaca ünlü şarkıcı Cardi B bu platform üzerinden hayranlarıyla geçtiğimiz günlerde albümünde olmayan bazı parçalar paylaşmıştı. Bu platformun tartışma konusu olma nedeni ise paylaşılan içeriklerin çoğunun müstehcenliğe doğru evrilmesiydi. Bu arada platform +18 yaş sınırı olan bir platform. Hem üyeler hem de içerik sahipleri için. Bu nedenle insanların ne paylaştığı ya da paylaştıklarını kimlerin para vererek göreceği konusu bizi çok ilgilendirmez. Fakat bu durumun özendirilmesinde oldukça büyük sıkıntı bulunmaktadır. Sosyal medya aracılığı ile bu platformda ürettiği içerikler sayesinde kazanılan paralarla, kazanılan popülerlikle henüz 18-19 yaşlarında olan genç kadınların kendi ayakları üzerinde durmak için gördükleri/görecekleri eğitimlerinden ya da işlerinden vaz geçerek bu platforma girerek kısa yoldan para kazanmaları konusunda özendirildikleri görülmektedir. Yine herkesin kendi tercihi olduğunu vurgulamakla birlikte bu platformu kullanan kişilerin hayatlarının güllük gülistanlık olmadığını hatırlatmakta fayda vardır. Bu nedenle olayın iç yüzü anlatılmadan sadece kazanılan paradan bahsedilerek genç kadınların buraya yönlendirilmesini etik bulmuyorum.

ODTÜ mezuniyet törenindeki pankartta belirtildiği gibi kadın bedeninin politik olmaması konusuna katılmadığımı sunacağım argümanlarımla birlikte açıklamak isterim. Kadın bedeni ve cinselliği üzerinden para kazanılması ataerkil iktidarı güçlendirmeye ve kadın bedenine yönelik her türlü şiddeti ve sömürüyü meşrulaştırmaya yarar. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de binlerce kadın tacize ve tecavüze uğramaktadır hatta bunların sonucunda öldürülmektedir. Bunlara bahane olarak sunulan durumlar ise kadınları sadece meta olarak gördüklerinin kanıtıdır. Bu nedenle bu tarz platformlarda ve sonrasında daha farklı şekillerde kadın bedeni üzerinden para kazanmaya teşvik etmek erkeklerin kadınlar üzerindeki şiddetlerine karşı, kendilerince, cüret sağlar.

Özellikle 2.dalga feminizmle birlikte kadınların metalaştırılmasına karşı çıkılmış, toplumsal cinsiyet eşitliği savunulmaya başlanmıştır. Kadınların hala çocuk doğuramıyorsa yarım sayıldığı, öldürülen kadınların giydiği kıyafetlerin tartışılması, hangi saatte nerede olduklarının konuşulması, kadınların hakkı olan kürtajın yasaklanması ve buna erkeklerin karar vermeleri devam ediyorsa kadın bedeni politiktir.

Pankartta yazılan kadın bedenine özgürlük kısmına kesinlikle katılıyorum. İsteyen herkes istediği gibi giyinmekte ve yaşamakta özgür olmalıdır. Orta Doğu ülkelerinin çoğunda kadınların zorla kapatılmasına, dünyanın her bölgesinde hakim olan kürtaj yasaklarına karşı olmalıyız tabi ki. Fakat kadın bedeninin ve cinselliğinin para karşılığında sunulması yaşadığımız ataerkil düzende kadınlar üzerinden farklı tartışmaların oluşmasına zemin hazırlayabilir.