Kadının Sesi Yok Kitap Yorumu
Kadının Sesi Yok kitabı Etaf Rum’un otobiyografik izler taşıyan bir kıtabıdır.
Kadının Sesi Yok kitabı Etaf Rum'un otobiyografik kayıtları içeren bir kıtabıdır. Etaf Rum'un ilk kitabı olmasına rağmen kitabının oldukça sesinde. Kadınların yaşadıklarını, özgürlüklerini kazanmak için savaşma akıcılıklarını bir şekilde okurlara sunuyor.
Söz konusu, İsra Filistin'de yaşayan genç standartta, aile tarafından hiç tanınmayan biri ile giderek Amerika'ya göçler başlıyor. İsra ailesi tarafından özgürlük kısıtlanan ve baskılarla karşılaşan bir gençtir. Amerika'da farklı ve daha özgür bir hayat yaşanacağını düşünür. Yıllar sonra kızı Deya'nın tek hayali üniversiteye gitmektir. Fakat babaannesi Feride onu görücü usulü evlendirmekte ısrar eder. Deya, anne ve babasının hayatta kalma ihtimalinin olup olmadığını merak eder. Ailesi hakkında öğrenilen gerçekler ile kendini beklenmedik bir yolda bulur. Deya'nın annesi Feride için iyi bir gelecek için evlenmesi yasaktır.
Kitap 3 kadının hayatına değiniyor. 17 Yaşındaki İsra, gizli kitap saklama sever. Evlenmeyi istemese de kısa sürede evlenip Amerika'ya gitmek zorunda kalır. Amerika'da hayal kırıklıkları peşinde bırakmaz. Kayınvalidesinin eziyeti, erkek çocuk doğurma çabası yaşama sevincini yitirir.
Kitap her yerde kadınların yaşadığını anlatıyor. Özellikle Arapların baskılanması, özgürlüklerinin olmaması ve erkek çocuk doğuramayanın değer bile görmediği bir sistemi gözlerinin önüne seriyor. Kadın ezilip köle olarak görülüyor. Kadınların yıllar boyunca susturulması, kültürlerin yüklediği sorumluluklar, özgürlüklerinin kısıtlanması, genç yaşta evlendirilmek zorunda kalmaları, eşlerinden şiddet görmeleri, hatta öldürülmeleri ve yaşadıklarına rağmen seslerinin kimseler tarağından görülmemesi.
Hayal etmek yasak, okumak yasak hatta yolda yürümeniz bile yasak, hayatlarınızın bir erkeğe bağlı olması. Sevmediğin bir erkekle evlenmek zorunda, çocuk doğurmak ve hizmet için kullanılan kadınlar. Kİtap insanı derinden sarsıyor. Bu sistemler baş kaldıran kadınların olduğunu Etaf Rum bizde sunuyor. Kitabı kadının okumasını gücüyle savunuyorum. Bu kadınların sesi olmalıyız. parçaları susturmak değil bunların sesi olmalıyız. Bilinçlenmek için kitabı okuyun ve okuyun. Bu sadece bir roman, kurgu değil bu kitap gerçek. Bunu yaparken insanı derinden sarsıyor. Bu kadınların sesi olan, burada okutan Etaf Rum'a teşekkür ederim.