Kanada Başbakanı Trudeau Acil Durumlar Yasası'nı Uygulama Kararı Aldı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Acil Durumlar Yasası'nı uygulamaya koyma kararı aldı.

ABD-Kanada sınırını geçmek isteyen tüm kamyoncuların aşılanmış olması veya dönüşte karantinaya alınmalarının zorunlu hale getirileceği hakkında yapılan açıklamadan sonra başlayan protestolar zamanla ülke genelindeki tüm Covid-19 kısıtlamalarına karşı bir meydan okumaya dönüştü.

Trudeau, Acil Durumlar Yasaı'nı uygulama kararını protestoların 3. haftasında aldı ve bu kararının Kanadalıları korumak için olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamalarda, uygulamaların ve önlemlerin spesifik, orantılı ve geçici olarak uygulanacağını, ordunun görev almayacağını fakat polise protestocuları durdurmak için daha fazla araç sağlanacağını ekledi.

1988'de yürürlüğe giren Acil Durumlar Yasası'na başvurulması için; Kanadalıların hayatını, güvenliğini veya sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atan acil veya kritik bir durum olmalıdır. Kanada Adalet Bakanı, Trudeau'nun kararının duruma uygun olduğunu savundu fakat Kanada Sivil Özgürlükler Derneği bu kararın demokrasi ve sivil özgürlükleri tehdit ettiğini söyledi. Ottawa protesto lideri de alınacak hiçbir kararın onları korkutmayacağını söylerken Quebec Başbakanı ise Trudeau'nun açıklamasından önce, Acil Durumlar Yasası'nın yürülüğe konmasının "ateşe petrol atmak" olabileceğini söylemişti.

Kaynak: BBC