Kaosun Estetiği: Skins

Spoiler içerir.

Skins (2007- 2013), her iki sezonda bir kısmen değişen cast üzerinden Bristol'da yaşayan bir grup genci konu alan bir gençlik dizisi.

Yeryüzünün en iyi introsuna sahip.

Kült bir yapım haline gelen Skins, birçok yönü ile alışılagelmiş gençlik dizilerinden ayrışıyor. Özellikle ilk jenerasyonu ile kültleşen dizi, gençlerin cinselliği, uyuşturucu kullanımı, ergen hamileliği, eşcinsellik, boşanma, intihar, yeme bozukluğu, göçmenlik ve daha birçok hassas konuyu dürüstçe tüm çıplaklığı ile ekrana aktarıyor. Gençlik yıllarının kaosu içerisindeki dramayı keşfe dalıyoruz.

Skins'i asıl Skins yapan ele aldığı tartışmalı konular. Dizi, bizi çok ham bir gerçeklik ile baş başa bırakıyor. İngilizlerin komedi ve dramayı başarılı bir şekilde harmanladığı kendilerine özgü mizah tarzını izleme şansı buluyoruz.

Skins'te gençleri gerçekten gençler oynuyor. Gözlerimiz yirmili hatta otuzlu yaşlarındaki oyuncuların liselileri canlandırmasına alışmış iken Skins'in kadrosunun gerçek gençlerden oluşması yapımı üst bir seviyeye taşıyor.

Bu kadar hassas konuların işlendiği bir dizide, oyuncuların sette yaşadıkları zorlukları da göz ardı etmememiz gerek. Dizide Effy karakterine hayat veren Kaya Scodelario, Skins kadrosunda genç bir oyuncu olarak geçirdiği zamanı değerlendirdiğinde kendisinin ve oyuncu arkadaşlarının ihtiyaç duyduklarında yeterli desteği ve korumayı alamadıklarını ima etmişti.

2022'de paylaştığı bir TikTok'ta yıldız, benzer şekilde tartışmalı HBO gençlik dizisi Euphoria'yı gördükten sonra Skins hakkında "Euphoria'yı ilk kez izlerken bunun 17 yaşındakiler için çılgınca bir şey olduğunu düşünüyorum, sonra 14 yaşında televizyonda ne yaptığımı hatırlıyorum" demişti.

Skins'in her bölümü birbirinden çarpıcı, kaotik ve gerçek. Her bölümün bir karakterin adını taşıması ve bölümün ana hikayesi o karakter etrafında dönmesi sayesinde karakterlerin arka planlarını tek tek tanıyıp; ele alınan karakterin ailesi, sosyal çevresi ve geçmişiyle tanışma imkanı buluyoruz.

İlk jenerasyonun yerinin ayrı olduğunu söylemiştik. Skins dediğimizde akla gelen genelde ilk iki sezonun kadrosu yani ilk jenerasyon olur.


Karizması ve çıkarcılığı ile öne çıkan Tony (Nicholas Hoult) , sessiz ve asi; adeta bir "femme fatale" diyebileceğimiz Tony'in kardeşi Effy Stonem (Kaya Scodelario).



Tony'in en yakın arkadaşı utangaç, pasif fakat kendimizden bir parça görmemiz çok olası, sevilesi bir karakter olan Sid Jenkins (Mike Bailey).

Başlarda yüzeysel bir görünüm çizen zamanla karakterinin katmanlarını gördüğümüz Tony'nin kız arkadaşı Michelle Richardson (April Pearson). Tuhaf ve sevimli, yeme bozukluğu ve özgüven problemleri ile kendi savaşını vermekle meşgul Cassie Ainsworth (Hannah Murray).


Gamsız ve eğlence düşkünü görüntüsünün altında derin bir trajediyi saklayan, herkesin yüzüne bir gülümseme kondurmayı başarabilen karakter Chris Miles (Joe Dempsie). Chris'in antitezi; grubun en olgun ve sorumluluk sahibi üyesi Jal Fazer (Larissa Wilson).

Daha sonra bir dünya yıldızı olacak Dave Patel'in hayat verdiği Müslüman ve göçmen bir ailenin oğlu Anwar Kharral. Ve onun en yakın arkadaşı; tutkulu bir dansçı ve açık bir eşcinsel Maxxie Oliver (Mitch Hewer). (Maxxie'nin Anwar'ın babasına açıldığı sahne: https://www.youtube.com/watch?v=9zda8Mt0GIs )


İlk iki sezonun yani ilk jenerasyonun başlıca karakterlerini bu kadro oluşturuyor.

İkinci jenerasyonun da hakkını yememek gerek. En az ilk jenerasyon kadar beğeni toplamış olan ikinci jenerasyonda ilk jenerasyondan tanıdığımız Effy'yi ana karakter pozisyonunda ve bir aşk üçgeninde izliyoruz. James Cook (Jack O'Connell) ve Freddy McClair (Luke Pasqualino) Effy'ye aşık iki yakın arkadaş.

Effy yedinci ve son sezonda da yetişkin hali ile geri dönüyor. Yani ilk dört sezon ve son sezon olmak üzere yedi sezonun beşinde Effy'yi izliyoruz. Kaya Scodelario genç yaşına rağmen Effy'yi canlandırırken olağanüstü bir performans sergiliyor.

Üçüncü jenerasyon ilk iki jenerasyona kıyasla başarız bir girişim gibi. İlk dört sezonun başarılı ve kendine özgü stilini yakalayamayan üçüncü jenerasyon hatırımızda kalmıyor bile. Kaldı ki burada bahsini geçirmeyeceğim...

Skins 2000'lerin ruhu; dağınık, kaotik, renkli ve sarkastik.

Gençlik ateşi; aşklar, arkadaşlıklar, tutkular ve hayaller. Hatalar, kazalar ve yanlış seçimler.

Muhteşem soundtrack'i, başarılı oyuncu kadrosu, kendine özgü hikaye anlatımı ve gerçekçiliği ile bir başyapıt. Bugün hala konuşulan bir gençlik dizisi.