Kapitalist Sistemin Çiçeği: Beden Olumlama

Tükettikçe var olabileceğine inanan birey içinde bulunduğu sisteme ayak uydurarak bedenini tüm farklılıklarına rağmen aynılaştırmaktadır.

Sahip olduğumuz beden, tarihsel gelişimden ayrı düşünülemez. Dünyada yaşanılan toplumsal, kültürel dönüşümler beraberinde insan bedenini de etkilemiştir. Günümüzde ki dönüşümünü ise kapitalizm ve post modern kültürün etkisi altında kalarak yaşamaktadır. Ayrıca simgesel bir unsur haline gelerek itibar, yatırım, özgürlük kavramları altında yeniden şekillenerek tüketilmektedir.

Post modern tüketimde bireye bedeni sayesinde görünür olduğu ve aynı ölçüde var olabileceği bir alan tanınır. Birey bu alanın içinde kapitalist sistem ve post modern kültürün belirlediği ideal sınırlara ulaşmaya ihtiyaç duymaya başlar. Bireyin görünür olmak, arzu edilebilir olmak, herkes tarafından kabul edilebilinir olmak ihitiyacı tüketim kültürünün istediği şeydir çünkü küresel kapitalist sistem ve post modern tüketim bedeni ideallere uyması için sınırlar çizmektedir.

Biz bedenimizi ideal sınırlara uydurmaya çalışırken bu tasarıma karşı koyan akım beden olumlama hareketidir. Beden olumlama hareketi çeşitli sıfatlarla değerlendirilen tüm bedenlerin var olduğunu ve var olmaya hakkı olduğunu savunan bir harekettir. Bu kurtarıcı nitelikteki yaklaşım daha önceden belirlenmiş tüm normlara karşı çıkar.

Aynılaşmaya başlayan, tek bir kalıpta tutulmaya çalışılan bireyin imdadına yetişen ve "bizde varız" diyen bu akım yine de kapitalist sistem tarafından kullanılıyor. Dikkatle bakacak olursak reklamlarda, sosyal medyada bir çok tanınır firmanın bu yolla "evet sizde varsınız" diyerek büyük satışlar yaptığını görebilirsiniz. En belirgin örneği Barbie bebeklerle verebiliriz. Bir zamanlar tek bir ölçüt olarak belirlenen bu bebekler günümüzde farklı ten renklerinde, farklı kilolarda, farklı giyim tarzlarında satılmaktadır. Bir dönemin "popüler" oyuncağı günümüzde de bu şekilde popüler kültür aracılığı ile yerini korumaktadır.

Popüler kültür ve kapitalizm bir şekilde bu tür akımları içine alıp içselleştirerek satışa devam etmektedir. Sistem kendini tekrar tekrar hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan var etmeye çalışmaktadır. Küresel çapta kapitalist sistem birey ayırt etmeksizin insanların istek ve arzularına seslenmektedir. Sahip olduğumuz beden ise tüm farklı yönleriyle sistemin içine çekilmektedir.