Karma
Karma inancı hakkında bir takım açıklamalar.
Karma, yaptığımız her eylemin, iyi kötü fark etmeksizin bir sonucu olduğunu ve bu yaşamda olmasa bile bir sonraki yaşamda bu sonuçların karşılığını alacağımızı ifade eder. Günümüzde çok sık kullanılan karma terimi, Hinduizm, Budizm, Jainizm, Taoizm, Sihizm ve teozofide kullanılan bir terimdir. Tanrı’nın karışmadığı, kişinin kendi kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Peki günümüzde nasıl bu kadar popüler oldu ve bu kadar inananı olmaya başladı?
İnsanlar, kendilerini rahatlatmak, baş edemedikleri olaylar karşısında durabilmek ve kendilerini iyi hissedebilmek amacıyla karmaya inanıyorlar. Karmanın bir tür bela sistemi olduğunu düşünülüyor, karma oluşturmayalım, karmasını bulsun gibi söylemlerle bu sistemden çekiniyorlar.
İlginçtir ki, karma yalnızca kötülükleri değil aynı zamanda iyiliklerin de sonuçlandığı, karşılığının alındığı kendi kendine işleyen bir sistemdir. İnsanlar ahlaki olarak yalnızca beyaz veya siyah bir çizgide olmadıkları için buna diğer kişilerin karar vermesi zordur. Yine de bu öğretiyle küçük büyük fark etmeksizin herkesin yaptığı her şeyin karşılığını bu dünyada alacağını düşünmek gerçekten de rahatlatıcı olabilir.
Nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu bu ülkede, karmaya inanılması pek şaşırtıcı değildir, çünkü İslamiyet’te de benzer bir düşünce yapısı vardır, eden bulur. Eğer birine zarar verirsen bu dünyada veya ölümden sonraki “ahirette” karşılığını alırsın. İslam’dan ayrılan yönü, karma inancında, herkes yaptıklarını bu dünyaya tekrar tekrar gelerek öder, eğer karma temiz tutulursa da bir süre sonra bu reenkarnasyonun biteceğine inanılır.
Çok fazla haksızlığın olduğu bu dünyada, insanların bedelini ölümden sonra ödeyecekleri düşüncesi popülerliğini yitirmişe benziyor. Ölümden sonrasının bilinmezliği, haksızlığa uğrayan, zarar görmüş ve canı yanan insanların içindeki acıyı söndürmeye yetmiyora benziyor. Bu nedenledir ki, karma herkese bir dayanak noktası sunuyor. İyi şeylerin de bu dünyada ödüllendirileceği düşüncesi insanları teşvik ediyor, aynı şekilde kötü şeylerin cezalandırılacağı düşüncesi de.
Peki karma gerçekten var mı?
Bana soracak olursanız, karma diye bir şey yok. Eğer olsaydı, insanlar yaptıklarının karşılığını alsalardı, dünyanın bu kadar korkunç bir yer olacağını düşünmüyorum. Belki de karma aslında dini bir inanç olduğundan, insanlarda yalnızca son zamanlarda din bağlamından çıkarılarak biraz yaygınlaşmaya başladı. Belki bu inanç çok daha fazla yayılırsa, karma gerçek olsa da olmasa da insanları zarar vermekten engelleyen ahlaki bir sisteme dönüşebilir ve amacına böylelikle ulaşabilir. İyi ya da kötü, gerçek veya uydurma, karma inancı dünyayı bir miktar da olsa daha iyi bir yere çevirebilir.