Karşınızda Melankolik Şairlerden: Turgut Uyar
Her duyguyu mükemmel dengede tutmak diye buna derim.
Öncelikle bence Turgut Uyar benim görüp görebileceğim en iyi; melankolik, aşk ve günlük hayata dair eleştiriler yazan yazarlardan biridir. Hatta hayat hikayesi şiirlerinle birlikte bir o kadar da melankoliktir. Mesela Ortaöğrenim yıllarında yatılı askeri okulda devam edip bu okulda hiç mutlu olmadığını şu dizelerle belirtmiştir;
"Asker okullarında hiç mutlu olmadım. Genellikle yatılı okullarda mutlu olan çocuk yoktur sanıyorum. Başkalarının, hatta somut başkalarının değil de, hiç kavrayamadığım bir otoritenin belirlediği ve çoğu zaman saçma bulduğumuz bir şeyler yaşamak..."
Gördüğünüz gibi Ortaöğrenim de yaşadığı ve hissettiği durumları çok kolayca kaleme dökebilen bir insandı. Bu yeteneği ilk olarak daha ilköğrenim de başlamıştır. Şiire ilgili burada filizlenmiştir. İlk örneklerinden biri ise şudur;
"Güzeldir sevgilim her dakka her an / Güzeldir sözleri kaşı gözleri / Geçtiği her karış sönük topraktan / O anda fışkırır neşe özleri"
Beni en etkileyen şeylerden biri ise Cemal Süreya'yla geçen bir ilişkisinin ardından Turgut Uyar'da karar kılması.
Rastlantılarda değil, çabalarda tohum yayar aşk. Çok tutkulu, bir o kadar da yazdıklarıyla ilgi çeken, dış görünüşüyle insanları büyüleyebilen Tomris Uyar. Turgut Uyar'ın gerçekten de ne kadar şanslı olduğunu burada görüyoruz. Çünkü Tomris Uyar aşkının büyük bir bölümünü aslında Cemal Süreya'yla yaşamıştır bence. Cemal Süreya ile Tomris Uyar'ın yaşadığı aşk bir farklıydı. Fakat Cemal Süreya'nın Tomris Uyar'a olan fazla sevgisi sanırım sürekli toprakta duran bir çiçeği sürekli sulamak gibi oldu. Çiçeği biraz da güneşe bırakmalıyız. Biraz beklemeliyiz köklerine suyun salınması ve vitaminleri alması için.
Turgut Uyar'ın beni etkileyen en önemli durumlarından biriydi aşka bakış açısı ve melankoliği. Hayatımın en derin ve en melankolik zamanlarımda bana eşlik edip sevgiye bakış açımı değiştiren, hayatıma farklı bakış açılar kazandıran bir insandı Turgut Uyar. Adı her geçtiğinde anılarım canlanır şahsen. Hele ki "Göğe bakalım" kitabında. Fakat benim size tavsiyem. İlk başta Turgut Uyar'ın "Büyük Saat" adlı toplama kitabını okumanız. Şiiri sevmeye veya ona ilgi göstermeye yeni başlamış bir insan olarak anlattığım kadarıyla Turgut Uyar'a birazcık ruhsal olarak yatkınlığınız varsa sizi hiç sıkmayacağına aksine ilgi duyup altını çizecekseniz çok güzel dizelere yer vereceğinizden eminim :).
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Tabi ki benim gözümde Turgut Uyar bir başka. Fakat hayatımızın en basık ve çalkantılı giden dönemlerimizde bize yol arkadaşı yerine bazen ateşe benzinle gitmemize sebebiyet verebiliyor. Burada sizin psikolojinizi stabillemeniz önemlidir. Çünkü melankolik ruh hali bazen bizi esir alır. Kurtulamayız. Kurtulmamız zaman alır ve bu zamanda size köstek olabilir. Kendi psikolojinizi iyi halde tutacağınızdan emin olduğunuz veya etkilenmek yerine ders çıkarıp kendi hayatınıza bakış açınızı değiştireceğini düşüneceğiz zamanda en yakın kitabevinden tercih edebilirsiniz :).