Sylvia Plath

Kırılgan, duygusal ve biraz da karamsar. Sylvia Plath.

Sylvia Plath 1932 yılında Massachusetts’te doğdu. 1940 yılınba babasını kaybeden Plath hayatı boyunca ileri derece manik depresif bozuklukla uğraşmak zorunda kaldı. İlk şiirini de babasını kaybettikten sonra, 8 yaşındayken yayımladı. 1950 yılında Smith College’de öğrenimini sürdürürken ilk intihar girişimini gerçekleştirdi ve akıl hastanesine yatırıldı. İlerleyen yıllarda Cambridge Üniversitesi’nde öğrenimine devam ederken okulun gazetesi olan Varsity’de yazmaya devam etti. Yine bu okulda 1956’da evleneceği Ted Hughes ile tanıştı.

Evlilikleri sonrası Plath’ın aşırı kıskançlıkları sebebiyle ikilinin araları bozulmaya başladı. İlk çocuklarının doğumundan sonra, 1960’ta  ise Plath boşanma işlemlerini başlattı. 1962’de ikinci çocukları olan Nicholas dünyaya geldi.  Plath artık sadece çocuklarıyla ilgilenen bir kadın olmuştu. Her gün sabah 4’te uyanır, çocukları uyanmadan önce kendine birkaç saat ayırırdı. Notlarında kurabiye yapmaktan ve çocuklarıyla ilgilenmekten ne kadar memnun olduğunu dile getirmiştir. Yine aynı dönemde eşi Ted evden soğur ve karısını aldatmaya başlar. 1963’te en çok adı duyulan kitabı olan ‘’Sırça Fanus’’ yayınlanır. Sırça Fanus; Sylvia Plath’in hayatıyla yarı otobiyografik bir roman olma özelliği taşır, hatta belki de daha fazla. Hayattaki kırılganlığı, karamsarlığı ve duygusallığı yazı diline de yansıyan Plath 11 Şubat 1963 günü çocuklarının odasına kurabiye ve süt bırakıp mutfağa geçer. Birkaç uyku hapı içer ve kafasını fırının içine sokarak intihar eder.

Aramızdan ayrılalı 59 yıl olmasına rağmen halen merak edilen, okunan şair ve yazar olan Plath’ı yakından tanımak için Sylvia isimli filmi izleyebilir veya Ted Hughes tarafından derlenerek yayınlanan günlüklerini okuyabilirsiniz.