Kedilerde hamilelik süresi

Kedilerin hamilelik ve doğum süreci


Dişi kediler yaklaşık 7-8 aylık olduktan sonra çiftleşme isteklerini kızgınlığa girerek gösterir. Kızgınlık döneminde kedi eğer çiftleşirse çiftleşme sonrası 24 saatte yavru oluşmaya başlar bu oluşum yaklaşık 60-65 gün içinde tamamlanır.

Kedilerle hamilelik nasıl anlaşılır?

Kedi çiftleştikten 2 hafta sonra karnı hafif şişmeye başlar bazen bunu fark edemeyebilirsiniz. Zaman geçtikçe kediniz daha çok yemeye veya daha az yemeye başlayabilir, gün içinde daha çok uyuyabilir bazı sabahlar hasta gibi halsiz görünebilir. Hamilelik zamanında kedilerde görünen normal davranışlardır. 45 gün geçtikten sonrasında ultrason ile kedinizin kaç yavrusu olduğunu öğrenebilirsiniz ve onları görebilirsiniz.

Hamilelikte beslenme

Hamile kedilerin beslenme ihtiyaçları artar bu süreçte kediler daha yüksek proteine ve daha çok kaloriye ihtiyaç duyar bu sebeple hamile kedilerin yavru kedi maması yemesi onların besin ihtiyaçlarını yetişkin kedi mamasına göre daha çok karşılar. Yavrular doğduktan sonrada anne kedi süt verdiği sürecede yavru kedi maması ile beslenmelidir.


Hamile kedilerde dikkat edilmesi gerekilenler

Hamile kedilerde vajinadan kanama gelmesi durumu anormaldir ve veteriner kontrolü gerekir. Hamile kedilerin herhangi bir parazit ilacı veya aşısı kullanmaması gerekir bu yavrular için oldukça tehlikelidir.

Kedimizi pirelerden korumamız gerekir aksi takdirde pireler de yavrular için ölümcül olabilir.

Kedilerde doğum süreci

Hamile kedinin doğumunu rahat yapabilmesi için onun güvende hissedebileceği sessiz sakin, kuytu ve rahat bir alan yaratmanız gerekir. Bir kutunun içi olabilir zemini yumuşak olması kediniz içinde daha rahat olucaktır tabi bazen kediler kendini başka rahat hissettiği yerde de doğum yapabilmekte.
Kedinizin kasılmaları başladığı an doğumun yaklaştığını anlayabilirsiniz. Anne kedi sürekli hareket halinde olur. Daha hızlı nefes almaya başlar ve daha çok miyavlar. Sonrasında daha uzun süren kasılmalar başlar bunun sonucunda da doğum gerçekleşir aksi bir durum olmadığı sürece kediniz doğum yaparken rahatsız etmemeli ve müdahalede bulunmamalısınız. Her yarım saatte bir genelde bir yavru doğar bazen doğum saatler sürebilir. Doğum esnasında kedinizi takip etmek süre tutmak her şeyin yolunda olup olmadığını anlamanız için iyi bir seçenektir. Anne kedi ıkınmalarına kasılmalarına rağmen yavru doğmuyorsa bir veteriner hekim tarafından müdahale edilmelidir.

Doğan yavruların çevresinde fetal membran bulunur doğum sonrası anne kedi bu zarı çıkarmazsa sizin müdahele edip bu zarı çıkarmanız gerekir aksi taktirde yavru boğulur. Zarını çıkardığınız yavrunun burnunu ve kulaklarını sıvıdan temizlemeniz gerekir. Sonrasında ise yavru kediyi bir havlu ile sarıp sıcak tutmalısınız.

Yavru kedilerde göbek bağı bulunur. Göbek bağı genelde anne kedi tarafından koparılır ama eğer koparmazsa yavru kediden 2-3 cm uzaklıkta bağı koparmalısınız. Ancak bu esnada göbek bağını çekmek yavru kedinin iç organlarına zarar vermektedir bu yüzden dikkatli olunmalı.

Doğum sonrası kedi bakımı

Doğum sonrasında anne kedimiz emzirdiği süre boyunca yüksek kalorili bol proteinli beslenmelidir.

Anne kedinin bol bol su içmesi gerekir. Etrafta çok fazla kişinin olması anne kediyi strese sokar ve yavrularını ihmal eder. Bu gibi durumlarda anne kediyi yavruları ile baş başa bırakmalıyız.

Evlerimizin maskotları bizim en yakın arkadaşlarımız yani kedilerimizin hamilelik ve doğum süreci böyledir bütün kedilerimizin tüylerinin kadar ömrü olması dileğiyle.