Kedilerin Gizemli ve Duygusal Yönleri

Kedilerin Gizemli ve Duygusal Yönleri

 “Bütün hayvanlar arasında yaInızca kedidir yaşamı seyreden. Var oImanın döner dolabını mesafeIi bir konumdan izIer. Kedide sempatik oIma kaygısı yoktur. YaInızca yaşar, uzak, dingin ve bilge”.(Andrew Lang)

Kediler her yerde sokakta, evde, araba kaputlarında. Hayatımızın içinde ve bize bu kadar yakın olan kediler hakkında sanıldığının aksine çok az şey biliyoruz. Bir kediyi kedi yapan şeyin ne olduğunu hiç araştırdınız mı?

Ruhani özellikleri var ve bunun farkındalar. Peki siz farkında mısınız?

Onları sevimli ve tuhaf yapan özelliklerini vahşi atalarından evrilerek almışlar. Fiziksel, davranışsal ve algısal özellikleri açısından kusursuz bir hayvan yaratılmak istense kediden daha iyisini düşünmek zor olurdu.

evcil kedinin bilimsel adı: Felis catus. Felis catus Afrika yaban kedisinden türemiş, evcilleşmiş eşsiz bir türdür. Bugün dünya çapında 400 milyon Felis catus var. Bu da onları dünya üzerinde bulunmuş en başarılı on memeliden biri yapıyor. Günümüze kadar DNA'ları nispeten az değişti.Genentik açıdan bakıldığında evinizde evcilleşmiş vahşi bir hayvan yaşıyor.

Kedilerin antik kökenleri tam olarak bilinmese de evcil kedinin kökenleri en az 9.500 yıl öncesine, Orta Doğu da ziraatin başladığı dönemlere kadar gider.

Mısırda insanlar ve kediler arasında kökü tarihin derinliklerine dayanan bir bağ var. Kedilerin ilk defa mısırda evcilleştirildiği düşünülüyor. Mısırda kediler tanrıydı. Büyük ve küçük kedilere tapınma insan bedenli ve aslan kafalı sfenksin yapılışından önceki çağlara kadar gider.

Mısır mitolojisinde en önemli tanrılarından biri olan Tanrıça Bastet ya da Bast, Mısır'ın koruyucu tanrıçası konumundaydı ve vahşi bir aslan olarak betimlenirdi. Nitekim ismi de "yiyici, yok edici" anlamına gelmektedir. Ev kedileriyle özdeşleştirilmesi ve bu şekilde betimlenmesi MÖ 1456 yılında başlamıştır.

Bast (Bastet, Baset, Ubasti veya Pasht)

Tarihte mısırlıların kedi tutkusu bazı kötü sonuçlara da yol açmıştır. Tanrıça Bastet o kadar popülerdi ki, rivayete göre Pelusium savaşında Pers Kralı Kanvises, askerlerinden ön taraflarına net görülecek şekilde canlı kedi bağlamalarını emretti. Kedilere zarar vermekten korkutukları için saldıramayan mısırlılar teslim olmak zorunda kaldı.


Battle of Pelusium(MS525)

Tarihe bakılırsa Antik mısırda insanlar kedilerin umursamaz ve nankör olduğu konusunda bizle aynı fikirde değillerdi. Peki kedileri bu kadar kutsal yapan onları mistik bir mite çeviren şey ne? Mısırlıların kedilerin ruhani bilince sahip olduğunu bildikleri kesin. Onlar ruhani ve yüksek enerjinin sembolleridir. Geleneksel olarak ritüellerle ilişkilendirilebilirler. Kara kedileri uğursuz olarak gördüğümüz , orta çağda cadılarla ilişkilendirip yakılmasına sebep olan şey tam da bu sebepten.

Tarih, kedilerin her zaman insan varlığına bağlı olduğunu göstermektedir. Araştırmalara göre kediler bizim göremediğimiz dalga boylarını ve ışığı fark edebilirler. Bize görünmeyen ruhsal varlıkları da görebilirler. Kediler 20-140 Hz frekans aralığında mırlayarak titreşim yaydığı için kas sakatlanmalarından enfeksiyon ve şişliklere kadar birçok hastalığa iyi gelebilir. Ayrıca mırlamaların ile yayılan titreşim sayesinde kemik sağlığı da korunmuş olur. Kediyi okşamak ve mırlamasını dinlemek kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Kediler evdeki negatif enerjiyi temizleme özelliğine sahiptir. 

Kediler mırıltılarını bilinçaltımıza girmek için kullanırlar. Bir bebeğin ağladığında çıkardığı ses frekansıyla örtüşen bir frekansta ses çıkarabiliyorlar. Kediler insanların görmezden gelmekte zorlanacakları bir ses çıkarmak üzere evrimleştiler.

İnsanların bir diğer yakın dostu olan köpekler tarih boyunca insanın en sadık dostu olarak tanımlanırken kedilere kuşku ile bakılmıştır. Her bir canlı biyolojik doğasının gereğini yapar. Köpeklerin insana olan bağlılığının ve sevgisinin nedeni sürü lideri olarak gördükleri sahibine itaat etme duygusudur. Kedinin bağlılığı ise tamamen arkadaşlık duygusundan gelmektedir.

Maria

“Bir kedi net olarak duygusal dürüstlüğe sahiptir; İnsanlar bir çok sebeplerle duygularını saklayabilirler, ancak kediler bunu yapmazlar.”(Ernest Hemingway)

Kedi psikologlarının araştırmalarında birçok kedi davranışında çok fazla bireysel değişken olduğu gözlemlenmiştir. Kedilerin insanlara verdiği tepkiler ve sosyal davranışları çok farklıdır. Kediler eğitildiğinde köpekler gibi özel numaralar yapabilir. Kedinin neler yapabileceğini anlamak için onu gözlemlemeli ve güçlü yanlarına göre bir şeyler öğretmelisiniz. Tüm kedilerin farklı kişilikleri vardır. Sizin onlara uyum sağlamanız gerek onlar size uyum sağlamaz. Onların bağımsızlıklarını kayıtsızlıkla karıştırmayın.

Kediler diğer evcil hayvanlara göre daha seçicidir her zaman ödül maması ile motive olmazlar. Kedinizin ödül maması yerine sizinle motive olabileceğini hiç düşündünüz mü? Yapılan araştırmalara göre kedilerin çoğu sosyal ödülleri tercih ediyor. Kedi psikologlarının yaptığı deneyde kedilere 4 tane seçenek sunuluyor. En sevdikleri koku, oyuncak, yemek ve sahipleri arasından kediler çoğunlukla sahiplerini seçiyorlar. Kedinizin size ihtiyacı olmadığını düşünebilirsiniz ama sizi yanında istiyor. Bu çok eşsiz, gizemli ve köklü bir ilişki. Ve her saniyesine değer.


Kaynakça;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kedi#K%C3%B6ken_ve_tarih%C3%A7e

https://tr.wikipedia.org/wiki/Bast