Kehanetler: Yapay Zeka

Tüm bunları düşününce insalığı gelecekte ne bekliyor gerçekten?

Son yıllarda sürekli gündemimiz de olan konu yapay zeka. Nedir bu yapay zeka, nasıl tanımlanır? Literatür de zaman ilerledikçe tanımı da değişiyor aslında ama genel anlamda " Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır." bu tanımlamayı kullanırız.

Şuan yapay zekanın her türlü alanda bizlere sağladığı avantajlar su götürmez bir gerçek bunun farkındayız. Peki sandığımızın aksine gelecek için çok daha farklı, hem tehlikeli hem aklımızın alamayacağı bir yapay zeka yolculuğu bekliyorsa bizi? Bahsettiğim şey insanların işsiz kalma ihtimali veya yeni istihdam alanlarının açılması, insan beyinin tembelleşmesi veya öğrencilerin başarı oranı düşmesi\artması gibi şeyler değil. Elbetteki bunlarda birer yaşanma ihtimali olan durum ama çok daha ileri seviyede bir durumla karşı karşıyaysak?

2023 yılında Bill GATES blogunda yapay zekanın gelecekteki durumuyla ilgili belli kehanetlere değiniyor .Bill Gates Microsoft'un kurucularından biri olması ve 1970-1980 ler deki mikrobilgisayar devrimin öncülerinden olması sebebiyle yapay zeka hakkında dediklerine kulak vermemek elde değil. Yazısında değindiği şeyler başlıca şunlar;

ABD gibi gelişmiş ülkelerde yapay zekanın genel nüfus tarafından "önemli" ölçüde kullanımı önümüzdeki 18 ila 24 ay içinde gerçekleşmeye başlayacak.

Afrika ülkelerinde ise yaklaşık üç yıl içinde benzer bir kullanım düzeyi görmeyi bekliyorum."

"Yapay zeka, yeni keşiflerin hızını daha önce hiç görmediğimiz bir oranda arttırmak üzere.

"2024 yılı boyunca yapılacak çalışmalar, gelecek 10 yılın sonunda yapay zeka aracılığıyla büyük bir teknoloji patlamasına zemin hazırlıyor"diye yazdı.

Ayrıca Gates yapay zekanın sağlık alanında büyük bir ivme yakalayacağını söylüyor ve yazısında bununla ilgili şu örnekleri verdi:

Antibiyotiklere karşı dirençle veya antimikrobiyal dirençle (AMR) mücadele Afrika'da Gana'daki Aurum Enstitüsü'nden bir araştırmacı, "yerel klinik kılavuzlar ve sağlık gözetim verileri de dahil olmak üzere, bölgede şu anda hangi patojenlerin direnç geliştirme riski altında olduğuna dair" bilgileri tarayacak ve en iyi ilaç, dozaj ve süre için önerilerde bulunacak bir yazılım aracı üzerinde çalışıyor.

Bill Gates aynı zamanda herkesin kendine ait bir asistana sahip olacağını ; bizler için sağlık durumumuzu takipten, son gelen e-postları görüntüleme,yapmak istemediğimiz angarya işleri yapma, katılmak istemediğimiz toplantılarda yerimizi tutmaya kadar her anımızda bizimle olacak bir asistanın varlığının yakın olduğundan bahsediyor. Her daim yanımızda olacak bu asistan büyük ölçüde tüm ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik olması sebebiyle; yakın arkadaşımızın, ailemizin, komşumuzun, iş arkadaşlarımızın... yerini doğrudan dolduruyor. Peki, bu biraz kulağa ürkütücü gelmiyor mu?

Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk da yapay zekanın geleceğiyle ilgili ciddi uyarılarda bulumuştu.Musk, İngiltere'de düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi kapsamında İngiliz ulusal haber ajansı PA Media'ya bu konuyla alakalı bazı açıklamalarda bulundu.

Yapay zekanın en büyük tehditlerden biri olduğuna dikkati çeken Musk, "İlk kez en akıllı insandan bile daha akıllı olacak bir şeyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Musk, yapay zekayı insanlığın faydası için kullanmak gerektiğine vurgu yaparak, "Bence yapay zeka, karşı karşıya olduğumuz varoluşsal risklerden biri ve en acil olanı." diye konuştu.

Musk, "Tahminimce önümüzdeki yılın sonuna doğru herhangi bir insandan daha akıllı bir yapay zekaya sahip olacağız. Yapay zekanın duyarlı hesaplama miktarının, beş yıl içinde muhtemelen tüm insanları aşacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Elon Musk ayrıca teknolojinin potansiyel tehlikeleri hakkında da gelişmiş yapay zekaların "insanlığa yönelik en büyük tehditlerden biri" olabileceği konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Bu endişelerine rağmen yapay zekanın gelişmelerinde öncü isimlerden de biri Elon Musk.

Tüm bunları düşününce insalığı gelecekte ne bekliyor gerçekten?