Kendi Kendine Konuşmak Delilik Mi?

Halk arasında kendi kendine konuşanlar deli olarak yaftalanır ancak bu yüksek bir zekanın bir göstergesi olabilir.

Sosyal hayata göre psikolojinin bozuk olduğuna bir işaret sayılan kendi kendine konuşma, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre yüksek zekanın göstergesi.

Araştırmaya katılan bazı bireylere kendilerine verilen görev listesinin yüksek sesle okumaları, diğerlerine ise sessiz okumaları söylenmiştir. Araştırma sonucunda ise yüksek sesle okuyan deneklerin yaptıkları işe daha çok odaklandığı ve görevlerde daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. 

Araştırmacalara göre yüksek sesle kendi sesimizi duymak; hafızamızı, fikirlerimizi ve gelecek planlarımızı daha iyi düzenlememize yardımcı oluyor, zihnimizi konsantrasyon etmemize ve kendimizi motive etmede yardımcı oluyor. Albert Einstein ve Nikola Tesla gibi bilim insanlarının da kendi kendilerine konuştukları bilinmekte. 

Wisconsin Üniversitesi’nden Gary Lupyan’ın yaptığı araştırmada katılımcaların bir kısmından bilgisayar ekranında gördükleri nesnelerin isimlerini yüksek sesle, diğer kısmından sessizce tekrarlamalarını istenmiştir. Yüksek sesle tekrarlayan katılımcıların nesnelerin yerini bulmakta daha bulmakta daha başarılı olduğu belirtilmiştir. 

Michigan Üniversitesi’nde Ethan Kross 2014 yılında yayımladığı makalesinde kendi kendine konuşmanın özgüveni yükselttiği ve kişinin daha iyi hissetmesine sebep olduğunu tespit etmiştir. 

Nöropsikolog olan Doktor Paloma Mari-Baffo’ya göre kendi kendimize konuşmamız zor durumlarda kontrolü elimizde tutmamızı ve odağımızın daha uzun süre aynı sorunda kalabildiğini sağlıyor. Kendi kendine konuşan insanların beyni daha iyi ve verimli olduğunun bir işareti sayılabilir.

Psikolog Wilson Schaef ise danışanlarının öfkeli oldukları konuyu yüksek sesle dile getirdikleri takdirde daha çabuk sakinleştiklerini ve bu konularla daha rahat başa çıktıklarını gözlemlemiştir. 

Danışanlar, kendileriyle ilgili problemleri hakkında konuşurlarken “ben” demek yerini adlarını ya da “sen” ve “o” zamirlerini kullandıklarında ve ayrıca sorunu yüksek sesle söylediklerinde olaya dışardan bakabilmekte ve problemlerine daha objektif bakabilme yetisi kazanmakta. 

Kendi kendine konuşmak, psikolojik bir bozukluğa değil; kişinin daha zeki, kendi duygu ve düşüncelerini daha iyi düzenleyebilen, kendini motive edebilen bir birey olduğuna işaret etmektedir.

Kendi kendine konuştuğu için zihinsel sorunlar yaşıyor diye yaftaladığımız kişiler, daha sağlıklı hatta üstün zekalı bile olabilir.